DVOSTRUKA MJERILA?

‘Gaduro, okotu bratstva i četništva‘: Na vrijeđanje bivše pravobraniteljice policija do danas nije reagirala

Policija nikada nije podnijela prekršajne prijave temeljem članka 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira

Lora Vidović

 Dragan Matic/Cropix

"Mrziteljica svega hrvatskog"."Kučka pravobraniteljica". "Kučka hrvatomrziteljica". "Soroševa plaćenica koja kokardu nosi u torbici". "Okot bratstva i četništva" "Gadura". "Dijete velkosrbsko"."Smeće srbokomunističko" "Neoliberalna krava četnička". "Crvena spodoba"...

To su samo neki od epiteta koji i danas stoje na portalu Kamenjar.hr u komentarima čitatelja ispod tekstova o bivšoj Pučkoj pravobraniteljici, Lori Vidović, koja je na toj dužnosti bila do kraja veljače prošle godine. I dok dio komentara predstavljaju najgori oblik vrijeđanja i omalovažavanja Pučke pravobraniteljice, i sve su joj upućene zbog obnašanja dužnosti, dio se može shvatiti i kao (ne)uvijena prijetnja, poput: "Krepaj, na sprovod će ti doći ustaše", "Zar je u Hrvatskoj ponestalo streljiva?"...

Na portalu "Narod.hr" u komentarima ispod tekstova o Lori Vidović ne manjka sličnih uvreda: "Nesretna antifašistkinjo, mi smo za dom spremni svi odreda". Ili i "Fuuuuuj, babetino komunistička". Ili komentar u kojem stoji "jasno je bilo od prvih dana njezinog mandata da je u skupini nenaravnih nakaza"....

To je tek kap u moru komentara koji su se u mandatu bivše Pučke pravobraniteljice Vidović valjali po navedenim i sličnim portalima, koje uredništva tih medija do danas nisu uklonila, a na koje policija nikada nije reagirala, pokucala na vrata njihovih autora, privela ih i podnijela protiv njih prekršajne prijave "zbog vrijeđanja i omalovažavanja službene osobe, temeljem članka 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira."

Puno paprenije

Po tome su članku zadarski policjaci krajem prošlog tjedna revno priveli 72 godišnjeg Marka Ćustića i 49 godišnjeg Hrvoja Vrkića zbog njihovih komentara objavljenih na Facebooku o premijeru Plenkoviću. Stariji Ćustić je podsjetimo u komentaru ispod teksta jednog lokalnog zadarskog portala napisao da Plenkovića "treba dočekati pokvarenim jajima, njega i njegove poltrone, nitko nije toliko ponizio i izdao Hrvate, narcisoidni jadnik", a Vrkić " Udri munjo, pukni grome....zar ti pavijanu jadni nijesi s Frkom negdje u Ukrajini"...

Pučko pravobraniteljstvo je, jednako kao i Vlada, državno tijelo čija je svrha definirana Ustavom i zakonima. I Loru Vidović i premijera Plenkovića Sabor je izabrao natpolovičnom većinom glasova svih zastupnika. Na skali uvredljivosti i omalovažavanja navedene uvrede na račun bivše pravobraniteljice Vidović, koje i danas "krase" čitavi niz portala, neusporedivo su paprenije od onih upućenih premijeru.

Uz to, uvrede čitatelja navedenih portala na račun bivše pravobraniteljice Lore Vidović sadrže i elemente govora mržnje - kroz uvrede upućivane njoj nerijetko se vrijeđa antifašizam kao civilizacijska i ustavna vrijednost, relativiziraju zločini NDH, a kao nepoželjne i i opasne za hrvatske interese etiketiraju čitave etničke i ideološke skupine.

Međutim, nejednaki kriteriji i aršini policije kad je u pitanju vrijeđanje i omalovažavanje službenih osoba samo su jedna razina problema u postupanju policije u slučaju Plenković. Na druge razine problema, koje se tiču se policijskog nerazumijevanja granice između vrijeđanja i omalovažavanja i dopuštene slobode govora, ovih su dana upozorile aktualna pučka pravobraniteljica, Tena Šimonović Einwlter, Kuća ljudskih prava, odvjetnici, oporba, novinari-komentatori... Svi su istaknuli da Ćustićevi i Vrkićevi komentari o premijeru Plenkoviću nisu takve težine da bi zasluživali policijsku represiju te da spadaju u dopuštenu slobodu govora.

Šutnja o prijetnjama

Ustavni je sud, podsjetimo, početkom 2020. prihvatio ustavnu tužbu književnika i scenarista, Hrvoja Hitreca vezanu uz slučaj bivšeg predsjednika Stjepana Mesića i donio odluku prema kojoj je dopušteno političara javno nazvati idiotom. Hitrec je, naime, 2013. u vrijeme kad je bio jedan od vodećih ljudi desno konzervativne stranke Hrast, u izjavi za jedan portal, bivšeg predsjednika Stjepana Mesića nazvao - idiotom. Mesić ga je tužio za povredu časti i ugleda, a Općinski sud je Hitreca pravomoćno proglasio krivim i oglobio s 10.000 kuna kazne. Hitrec je, međutim podnio ustavnu tužbu i Ustavni je sud presudu Općinskog suda ukinuo uz obrazloženje da se političara u javnosti može nazvati idiotom ako taj izraz predstavlja vrijednosni sud, a nije činjenične naravi. Ustavni je sud, dakle, Hitrecovu izjavu okarakterizirao kao slobodu govora, ocijenivši da su "granice prihvatljive kritike šire u slučaju same ličnosti političara nego kod privatnih osoba." Sloboda izražavanja, prema ocjeni Ustavnog suda podrazumijeva da su dopuštene ne samo one informacije i stavovi na koje društvo gleda blagonaklono, već i one informacije i ideje koje vrijeđaju, uznemiruju i šokiraju. Ustavni se sud pri tome pozvao i na praksu Europskog suda za ljudska prava.

Vidović je tokom pravobraniteljskog mandata, uz uvredljve i ponižavajuće komentare na medijskim portalima, primala i poruke s izravnim prijetnjama. Upućivane su joj preko messangera, i pisama poslanih u ured Pučkog pravobranitelja, a kako su je prijetnje uznemirile, prijavila ih je policiji.

Ovaj tjedan, 11 mjeseci nakon što joj je istekao mandat, upitali smo je što je policija učinila povodom njezinih prijava. Rekla nam je da od policije do današnjeg dana nije dobila nikakve povratne informacije o prijavama koje je podnijela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:32