U TEMI DANA

GARI CAPPELLI O TURISTIČKOJ SEZONI 'Na kraju godine ćemo imati rast od nekih 3 posto, a zbog srpanjske rupe naučili smo jednu vrlo važnu lekciju...'

Gari Cappelli
 Goran Mehkek / CROPIX

Ministar turizma Gari Cappelli gostovao je u Temi dana HRT-a te je tom prilikom govorio o turističkim rezultatima, nedostatku radne snage te pomoći turističkim djelatnicima.

- Najvažnija lekcija koju smo izvukli jest da je ona srpanjska rupa zapravo motivirala turističke djelatnike, dokazali su da se znaju boriti s konkurencijom. Imamo 19 milijuna turista, oko 103, 104 milijuna noćenja. Najvažnije je da su financijski pokazatelji jako dobri. Što se fiskalizacije tiče, imamo rast od 8 posto u odnosu na 2018. To pokazuje da je sezona bila financijski dobro popraćena. Podizali smo kvalitetu te je ovo izvanredan uspjeh kada se pogleda s kakvom smo se konkurencijom nosili.

Novi podaci HNB-a pokazali su da smo ranije zaradili 600 milijuna eura manje nego što se tada procijenilo. Gdje nam je to nestalo? - bilo je pitanje voditeljice.

- To se i ja pitam. Ne bih htio komentirati, mi svi koristimo te podatke. Napravili smo satelitsku bilancu za 2016. godinu koje su tada izmjerile 10,4 milijarde, a ako gledamo da smo u dvije godine narasli 20 posto, dolazimo na realnu cifru od 12 milijardi eura prometa u 2018 - rekao je ministar za HRT.

Dodaje i da oni imaju svoje izračune.

- Ne mogu komentirati ovo od HNB-a već ono što radi Institut za turizam i Zavod za statistiku. To su sad dva modela, a sada ispada da moramo vjerovati ili jednom ili drugom modelu. Fiskalizacija je, ponavljam 8 posto veća, a preciznijih podataka nema. Nisu uzete u obzir i neke druge stvari koje se pribrajaju tom prometu. Na kraju godine ćemo imati rast od nekih tri posto. Sve što je visoka kvaliteta, a to su hoteli i smještajni kapaciteti od četiri ili pet zvjezdica, to ima jako dobru popunjenost - dodaje ministar Capelli.

Gorući problem je i nedostatak radne snage.

- Taj problem nije samo kod nas, Austrija ima primjerice četiri ili pet puta više sezonaca u turizmu. Mi kao Vlada RH prepoznali smo da moramo poraditi na novom zakonu, da nemamo problema s određivanjem kvota.

Ministar se dotaknuo i kvota za strance.

- Mi ćemo novim zakonom u sljedeća tri mjeseca riješiti problem kvota. Radimo i na školovanju kadrova, na centrima kompetentnosti, tu će biti i cjeloživotnog obrazovanja i doškolovanja. Također tu je i smanjenje PDV-a što ide od 1.1.2020., da damo dovoljno sredstava da mogu dobiti jednu razliku u cijeni.

Cappelli tvrdi da će se razlika u PDV-u koristiti tako da će se podići cijene i da će se ići u investicije.

- Cilj je održavanje kvalitetnog sustava temeljem čega možemo biti konkurentni na tržištu.

Na kraju je Cappelli komentirao i činjenicu da se Dani turizma po prvi puta održavaju u Slavoniji.

- Htjeli smo dokazati da naš turizam nije samo sedam morskih županija i grad Zagreb. Sjajna Slavonija ima svoju ponudu, kvalitetu, napravili smo strategiju za pet županija od 2019. do 2025. Idemo dokazati da Hrvatska ima sjajnu gastronomiju i kulturu. Imamo i CRO karticu s kojom krećemo sljedeće godine, a koja će poboljšati i podignuti promet na kontinentu, zaključuje ministar turizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:12