SKANDALOZNA ODLUKA

'GAŠENJE JAVNE TELEVIZIJE U GRČKOJ VELIKI UDARAC ZA DEMOKRACIJU!' Reakcija HND-a

 AFP

ZAGREB - Sindikat novinara Hrvatske, Hrvatsko novinarsko društvo te njegov ogranak na HTV-u ocijenili su kako je odluka grčke vlade da ugasi tamošnju javnu radioteleviziju ERT ozbiljan udarac demokraciji u Grčkoj, kao i napad na medijske slobode, pluralizam i novinarstvo kao javno dobro.

"Javne televizije su jedan od temeljnih čimbenika demokracije u modernoj Europi, što ovu odluku grčke vlade čini dodatno neprihvatljivom", istaknuo je glavni tajnik HND-a Vladimir Lulić.

Smatra da bi "ovakav nezapamćen napad na javnu televiziju u Grčkoj trebao alarmirati i mobilizirati sve europske novinare da se solidariziraju s grčkim kolegama pod motom: Gašenje ERT-a danas – tko je sljedeći?"

Predsjednik SNH-a Anton Filić istaknuo je da je takav potez grčke vlade u razvoju novinarstva i demokracije nevjerojatan te smatra da se problem mogao miroljubivo riješiti.

"Ukinuti televiziju u 21. stoljeću je zastrašujući potez", rekao je Filić, izrazivši pritom nadu da ta situacija neće dugo trajati i da se radi o ekscesu, odnosno incidentu.

GRČKA VLADA GASI JAVNU TELEVIZIJU Tisuće radnika ostaje bez posla, a nitko ih nije niti upozorio!

"Nadam se da će, ako ne sama od sebe, onda pod pritiskom europske javnosti, grčka vlada promijeniti tu odluku i da će kolege s grčke televizije nastaviti obavljati svoj posao", kazao je.

Predsjednica Izvršnog odbora ogranka HND-a na HTV-u Elizabeta Gojan smatra da se radi o jednom od načina na koji oni restrukturiraju javnu televiziju - "da svi dobiju otkaz pa da onda ponovno kreću ni iz čega s brojem ljudi koji im odgovara."

"Ne znam koliko je to dobar način, ali je jedan od mogućih. Po meni je to neoprostivo miješanje države u rad javne televizije", zaključila je Gojan.

Grčka vlada je u utorak navečer objavila da zbog lošeg poslovanja privremeno ukida tri kanala javne televizije i radio i poručila da će ta rtv-kuća ponovo početi s radom u drugom obliku i s puno manjim brojem zaposlenika. Svi sadašnji zaposlenici, kojih je 2700 po informacijama grčkih medija, primat će naknadu i moći će podnijeti molbu za posao u novoj organizaciji, tvrdi vlada.

Novinari u Grčkoj su zbog te odluke danas stupili u jednodnevni štrajk, a SNH i HND uputili su im pismo podrške kojim izražavaju solidarnost s njihovim prosvjedom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 22:43