KRIJUMČARENJE PUTOVNICA

Gastarbajter iz Splita Vladi Budali prodao svoj hrvatski pasoš?

Marijan Barišić, na čije ime glasi putovnica kojom je raspolagao član zemunskog klana Vladimir Milisavljević (zvan Vlada Budala), živi u Njemačkoj i uskoro će biti ispitan pod sumnjom da je prodao svoju putovnicu pripadnicima balkanskog podzemlja.

Prema podacima do kojih je došao Jutarnji list, Barišić, čije je hrvatsko prebivalište bilo u Splitu, “odrekao” se svojih osobnih isprava nakon što je dobio njemačko državljanstvo, a o tome kako su njegovi osobni dokumenti dospjeli u posjed zloglasnog zemunca Milisavljevića uskoro će odgovarati njemačkoj policiji. Da će hrvatska policija uskoro razotkriti lanac krijumčara putovnica, ovih je dana najavio i ministar policije Ranko Ostojić .

Doznajemo da u lancu krijumčara putnih isprava ima i zaposlenika u državnim institucijama RH, BiH i Srbije, ali i Srba izbjeglih iz RH koji svoje putovnice prodaju kriminalnom miljeu po cijeni od 5 do 10 tisuća eura.

Istraga traje od 2011.

Kriminalistička istraga o mreži krijumčara hrvatskih putnih isprava traje više od godinu dana u suradnji s policijama regije i Interpolom. Ozbiljnija suradnja počela je nakon ubojstva srbijanskog kriminalca Cvetka Simića u Zagrebu, koji je posjedovao hrvatsku putovnicu, ali je svojedobno 2006. pomogao zemuncu Sretku Kaliniću da na šalteru policije u Petrinjskoj preuzme isprave na ime Drage Cesara. Putovnicu na ime Milivoj Mandić Kalinić je preko Simića nabavio u hrvatskom konzulatu u Tuzli. Hrvatski konzulati obuhvaćeni su istragom, no hrvatskim je istražiteljima veliki problem predstavljalo djelovanje na području drugih država. Zbog toga je uspostavljena koordinacija među policijama i sigurnosno obavještajnim agencijama u regiji. Zahvaljujući toj suradnji, iz opticaja je već izbačeno više od stotinu putovnica, a uskoro će, najavljuju u vrhu MUP-a, biti razbijen i krijumčarski lanac. Policija RH već duže vrijeme raspolaže podacima o putovnicama koje koriste pripadnici zemunskog klana. - Znamo gdje, kada i pod kojim su okolnostima pribavili te putovnice i o tome smo obavijestili Interpol, nakon čega zemunci nisu koristili naše nego litavske isprave - tvrdi izvor Jutarnjeg koji procjenjuje da su pripadnici zemunskog klana hrvatske putovnice koristili 2009. i 2010.

Krađa u Mostaru

Najveći rezervoar putnih isprava je crno tržište originalnih putovnica RH kojima raspolažu Srbi izbjegli iz RH, od kojih se više od milijun ima pravo upisati u knjigu hrvatskih državljana. Riječ je i o najkvalitetnijim krivotvorinama s obzirom na to da je riječ o originalnim dokumentima, koji se mogu usporediti samo s ukradenim kontingentom od 920 putnih isprava iz hrvatskog konzulata u Mostaru. Za taj slučaj krađe do danas nitko nije odgovorao, dok je više od polovice ukradenih putovnica završila na crnom tržištu. Iz tog su kontingenta putovnice na lažna imena pribavili Gotovina i Petrač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 23:09