VLASNIK MESNE INDUSTRIJE

GAVRILOVIĆ OSLOBOĐEN OPTUŽBI ZA RATNO PROFITERSTVO Sudsko vijeće zaključilo je da je postupak protiv njega u zastari

 CROPIX

Georg Gavrilović, vlasnik Mesne industrije Gavrilović danas je na Zagrebačkom županijskom sudu nepravomoćmno oslobođen optužbi za ratno profiterstvo iz 1991. Gavriloviću se na teret stavljalo da je novcem Ministarstva financija namjenjenim za kupnju oružja sebi kupio Mesnu industriju Gavrilović.

Sudsko vijeće kojim je predsjedala sutkinja Renata Miličević donijelo je odbijajuću presudu zaključivši da je postupak protiv Gavrilovića u zastari.

Gavrilovića je Uskok optužio da je u jeku Domovinskog rata, uz pomoć tadašnjeg ministra financija Joze Martinovića, s dva milijuna tadašnjih njemačkih maraka namijenjenih obrani Hrvatske kupio pet tvrtki iz sustava Mesne industrije Gavrilović.

Gavrilović je pred sudskim vijećem Županijskog suda negirao krivnju za zlouporabu položaja i ovlasti za koju ga je Uskok teretio po odredbama Zakona o nezastarjevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije, s obzirom da se navodna zlouporaba dogodila od 11. studenoga 1991. do kraja listopada 1992. godine.

Optužnica je teretila Gavrilovića, koji je austrijski državljanin, da je za vrijeme rata i stanja opasnosti za održivost hrvatskog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, iskoristio ratne okolnosti i otežan rad državnih tijela pri nabavi oružja i opreme za potrebe obrane s ciljem da sebi pribavi znatnu nepripadnu materijalnu korist.

To je, tvrde u Uskoku, učinio kroz stjecanje više tvrtki u stečaju koje su knjigovodstveno procijenjene na gotovo 68 milijuna njemačkih maraka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2022 02:49