ANDREJ PLENKOVIĆ

‘Gazu je napustilo 15 hrvatskih državljana, radi se na tome da ih još osam pređe granicu i ode u Egipat‘

Želim zahvaliti katarskim vlastima koje su posredovale u ovom konkretnom slučaju, dodao je hrvatski premijer

Andrej Plenković

 Damjan Tadic/CROPIX

Dosad je 15 hrvatskih državljana napustilo Pojas Gaze, a osam ih još čeka evakuaciju, rekao je na početku sjednice Vlade u četvrtak hrvatski premijer Andrej Plenković, zahvalivši se Kataru na posredovanju prilikom evakuacije.

"Želim zahvaliti naporima naših diplomatskih predstavnika, osobito u Egiptu i Katru, i zahvaliti katarskim vlastima koje su posredovale u ovom konkretnom slučaju", izjavio je Plenković.

"Radi se i na tome da još osam hrvatskih državljana izađe iz Pojasa Gaze, pređe granicu i ode u Egipat", dodao je.

U Pojasu Gaze je prema podacima hrvatskog ministarstva vanjskih poslova 47 hrvatskih državljana, a 23 ih je zatražilo evakuaciju.

Plenković se osvrnuo i na hrvatsko glasanje protiv rezolucije Opće skupštine UN-a o humanitarnom primirju u Pojasu Gaze jer ta rezolucija ne osuđuje teroristički napad Hamasa na Izrael.

Hrvatski premijer rekao je kako ga je nespominjanje Hamasa u rezoluciji "podsjetilo na one izjave od prije 30 godina kad se govorilo da se zna tko je agresor pa ga se nije htjelo imenovati".

Plenković drži kako je "puno primjerenije" usvojiti novu rezoluciju koja bi osudila napad Hamasa.

"Podsjećam da Hrvatska nije neutralna ni nesvrstana zemlja. Oko ovakvih važnih krupnih političkih pitanja treba zauzimati principijelne stavove i to je ono što mi radimo", zaključio je Plenković, dodavši kako Hrvatska tim glasanjem nije ugrožena ni na koji način, "a najmanje u sigurnosnom pogledu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:53