BLEIBURG 2020.

GDJE ĆE SE TKO POJAVITI U SUBOTU Milanović ide u Tezno, Jandroković na Mirogoj, čeka se gdje će Plenković

 
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Zbog epidemije koronavirusa ove je godine otkazana središnja komemoracija na Bleiburškom polju u Austriji, na kojoj se inače okupljalo po nekoliko tisuća ljudi.

Počasni bleiburški vod (PBV) donio je odluku da se ovogodišnja komemoracija u povodu 75. obljetnice “Bleiburške tragedije i križnog puta hrvatskog naroda u svibnju 1945.” u subotu 16. svibnja održi na tri lokacije - na Bleiburškom polju, na zagrebačkom groblju Mirogoj te u Katedralnoj crkvi u Sarajevu.

U skladu s protuepidemijskim mjerama, u subotu će kod spomenika na Bleiburškom polju biti najviše deset ljudi, potvrdio je jučer za Jutarnji list glavni tajnik PBV-a Bože Vukušić.

- U subotu u 10 sati vijence će na Bleiburškom polju položiti voditelj hrvatske katoličke misije u Klagenfurtu, veleposlanik RH u Austriji i nekoliko članova Počasnog bleiburškog voda iz Austrije - kaže.

Pokrovitelj komemoracije i ove je godine Sabor, a šef parlamenta Gordan Jandroković vijenac za bleiburške žrtve položit će osobno na Mirogoju. Na samom Bleiburškom polju, u njegovo će ime to učiniti veleposlanik RH u Austriji.

- Predsjednik Sabora odat će počast žrtvama bleiburške tragedije u subotu na Mirogoju polaganjem vijenca kod središnjeg križa. U Bleiburg neće ići, tamo će vijenac u njegovo ime položiti veleposlanik RH u Austriji - poručili su nam jučer iz Ureda predsjednika Sabora.

Predsjednik RH Zoran Milanović i ove će se godine - kao što je to učinio i kada je bio predsjednik Vlade - žrtvama pokloniti u Teznom, mjestu pokraj Maribora gdje je ubijeno više tisuća ustaša, domobrana i civila.

- Kao što je već više puta javno rekao, predsjednik Republike Zoran Milanović neće ići u Bleiburg. Predsjednik će otići u Tezno i tamo položiti vijenac - poručili su nam jučer s Pantovčaka. A gdje će i kako bleiburške žrtve komemorirati predsjednik Vlade Andrej Plenković, jučer nismo doznali jer nam iz Banskih dvora nisu odgovorili na upit.

Iako je Milanović 2008. kao predsjednik tada oporbenog SDP-a zapalio svijeću za žrtve na Bleiburškom polju, kasnije je izbjegavao dolazak u Bleiburg. Više je puta javno poručio da se na Bleiburškom polju zapravo komemorira NDH, a nedavno je žestoko kritizirao i korištenje pojma križni put u kontekstu poslijeratne osvete nad poraženim snagama nacističkih saveznika.

Zarobljenici

- Žrtve Bleiburga ne postoje kao takve, postoje žrtve obračuna i likvidacije nakon predaje nacističke vojske i njihovih sluga. Tu je uhvaćeno više tisuća ljudi, uglavnom muškaraca, najviše u Sloveniji u Teznom i tamo ću položiti vijence. Moj stav o tome je poznat i više puta objašnjavan. Bio sam 2008. na Bleiburškom polju, na kojem se predala lažno nazivana Domovinska vojska koja je par mjeseci prije kraja rata promijenila ime, dobila ustaško zapovjedništvo, koja je izručena njihovim neprijateljima, Jugoslavenskoj armiji, i na kraju se dogodila katastrofa nakon što ih britanske snage nisu htjele prihvatiti kao zarobljenike, nego su ih predali saveznicima. Ubojstva su činjenice, ali nikakav križni put. Da bi se nešto zvalo križnim putom, protagonist mora biti pravednik, a to je Isus. Vojnici u ratu nisu Isus, ni jedni ni drugi, stradavali su zbog huljskog odnosa svojih lidera - rekao je nedavno Milanović.

Živi svjedoci

S druge strane, šef Sabora Gordan Jandroković smatra da komemoriranje bleiburških žrtava nije nikakvo veličanje ili revitaliziranje ustaškog režima, nego da je riječ o kulturi sjećanja na žrtve.

- Predsjednik Sabora i prošle je godine istaknuo da je riječ o kulturi sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima i da bi volio da svi u Hrvatskoj prihvate nešto što je dio našeg civilizacijskog dosega - poručili su iz Jandrokovićeva ureda.

Bože Vukušić iz Počasnog bleiburškog voda poručio je svim građanima koji su planirali doći u subotu u 11 sati na Mirogoj da ostanu doma.

- Zbog epidemioloških mjera tamo će biti maksimalno 40 ljudi, pa tako ni svi mi iz PBV-a nećemo ići na groblje. Polaganje vijenaca moći će se pratiti u direktnom televizijskom prijenosu. Na Mirogoju će uz predsjednika PBV-a Vicu Vukojevića, Vladimira Šeksa i mene biti još nekoliko naših članova, uključujući i trojicu živih svjedoka križnog puta. Molitvu će predvoditi vojni ordinarij, a dovu imam Zagrebačke džamije - kaže Vukušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:38