SVEĆENIKOV SKANDAL

GDJE SU NESTALI CRKVENI MILIJUNI? Fra Šiminu bankaricu branit će Anto Nobilo

 Paun Paunović/CROPIX

SPLIT - Polovinom listopada na Županijskom sudu u Splitu zakazano je optužno vijeće koje će procijeniti osnovanost optužnog akta protiv fra Šime Nimca i bankarice Jasmine Bilonić, piše Slobodna Dalmacija.

Pred kraj kolovoza Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu u kojoj se fratar tereti za zloporabu položaja i ovlasti kojom je došao do crkvenih 9,8 milijuna kuna, a bankarica za poticanje. Crkveni milijuni nisu vraćeni, a dvoje optuženih se tijekom istrage međusobno teretilo te su odgovori na optužnicu njihovih odvjetnika kojima osporavaju inkriminacije napisani u tom smjeru.

Fra Šime Nimac je kazao kako je sav novac dao bankarici te je na taj način sa sebe skinuo odgovornost za sudbinu novca. Radilo se o sumi dobivenoj prodajom crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi gdje je bio župnik. Crkveni predstavnici su tijekom istrage izjavili i kako on nije imao ovlasti za tako krupni kupoprodajni posao. Bankarica Bilonić je rekla kako je pohranila tek nešto više od 2 milijuna kuna koje joj je dao fra Šime. Ona je u to vrijeme bila direktorica Odjela privatnog bankarstva u SG “Splitskoj banci” kada su joj kontakti s VIP klijentima bili u opisu radnog mjesta. Bankarica je optužena da je poticala fratra u zloporabi položaja te da je na svoj račun stavila nešto više od 2 milijuna crkvenog novca i dijelom iznosa platila svoje privatne dugove.

Na snazi je privremena mjera kojom su blokirana 2 milijuna i 300.000 kuna na bankovnom računu u njenom vlasništvu. Optužnicu će vjerojatno obarati teorijom kako nije poticala fra Šimu na zloporabu te kako mu nije pomagala u počinjenju zloporabe već kako se u njenom slučaju može raditi tek o pomaganju nakon počinjenja kaznenog djela. Fra Šime Nimac predigao je nakon prodaje zemljišta gotovo 10 milijuna kuna u dva navrata, a u bankovnim dokumentima zabilježeno je kako je prilikom predizanja milijuna navodio kako novac ide za socijalno-karitativne svrhe.

Optužno vijeće splitskog suda će procijeniti osnovanost optužnice i odgovore na nju koje su dostavili odvjetnici koji zastupaju okrivljenike. Fra Šimu Nimca zastupa odvjetnica Nela Pedišić, a bankaricu Jasminu Bilonić odvjetnici Anto Nobilo i Joško Čeh. Optužnica može biti proglašena neosnovanom, vraćena na dodatnu doradu ili potvrđena. Ako postane pravomoćna, spis će se raspodijeliti jednom od sudaca Županijskog suda u Splitu te će se zakazati suđenje, javlja Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 19:59