KOMENTAR

Gdje su sada "junaci" afere državni ispiti? Gotovo svi su ostali u državnoj službi, netaknuti

I oni koji su zahvaljujući šalabahterima prošli državni ispit rade kao da su položili pravi, a ne namješteni
Josipa Rimac
 Bruno Konjević/Cropix
Objavljeno: 05. siječanj 2021. 21:56

Imam jednu zamolbicu..." "Moj mlađi braco..." "Ako može pitanja..." "Brat od Gabi polaže..." "Sve riješeno, samo opušteno..." "Cmokac." "Zaslužila si poklončić."

Sjećate li se prisnog SMS cvrkutanja između Josipe Rimac i državnih tajnika, ministarskih pomoćnika i visokih državnih službenika u kojem se sređivalo polaganje državnih ispita "bracama", "rodicama" i inim štićenicima? Pomagalo se "bracama" i drugim sretnicima primljenima u državnu službu na probni rok koje je samo državni ispit dijelio od stalnih i sigurnih poslova referenata, stručnih savjetnika, viših savjetnika u ministarstvima.

Nekoliko mjeseci nakon što je Uskok pokrenuo kazneni progon ključnih aktera te operacije, a mediji na svjetlo dana iznijeli utrobu mobitela Jospe Rimac, provjerili smo što je s "junacima" te afere. I gle čuda, svi ili gotovo svi ostali su u državnoj službi. Netaknuti. I oni koji su preko Rimčeve urgirali i oni za koje se urgiralo da bi položili ispit.

Ali prvo o visokopozicioniranima koji su urgirali i sređivali. Uskok ih progoni zbog kaznenih djela protiv službene dužnosti. Tereti ih za zloupotrebu položaja i ovlasti. Ili trgovanje utjecajem koje kao državni službenici ili dužnosnici imaju. Prema Zakonu o državnim službenicima, onoga protiv koga Uskok pokrene kazneni postupak ministar ili neki drugi čelnik državnog tijela dužan je, i to smjesta, privremeno udaljiti iz državne službe, a država mu do okončanja postupka isplaćuje 60 posto službeničke plaće.

Tako je prema zakonu. A u praksi? U praksi visokopozicionirani koji "bracama" i drugim sretnicima doturaju ispitna pitanja ili traže od Rimčeve pomoć šaljući joj ulizničke SMS "cmokove" ostaju u državnoj službi i kad dođu pod udar Uskoka. Imenuje ih se na visoke položaje čak i kad ih Vlada teatralno smijeni s mjesta državnih dužnosnika. Za Nevenku Benić, koju je nakon smjene s mjesta džavne tajnice ministar Tomo Medved potiho imenovao za glavnu savjetnicu s 14.000 kuna plaće, premijer Andrej Plenković je mrtav-hladan izjavio da "i ona mora raditi, od nečega živjeti".

A Uskok je tereti za korupcijsko djelo trgovanja utjecajem. Jednako kao i Hrvoja Čovića, autora SMS poruke - "imam jednu zamolbicu" - koji je od Rimčeve tražio da sredi državni ispit njegovu mlađem braci. Čović je još uvijek prvi čovjek Carinske uprave i pomoćnik ministra financija.

A tek Terezija Marić, načelnica Sektora za građanska stanja i modernizaciju upravnog postupka u Ministarstvu uprave i pravosuđa. Bila je, prema istrazi, najpouzdaniji stup operacije sređivanja ispita. Pravi "Joker zovi". Svaki, ali baš svaki put kada bi za nekog pripravnika - "liblinga" trebalo pribaviti pitanja za ispit ili "pripremiti" ispitivače, Rimčeva je zvala Tereziju. I svaki, ali baš svaki put Terezija bi kao disciplinirani vojnik uhodanog stroja za sređivanje ispita traženo i obavila.

Tereziju je, pazite sad, ministar Ivan Malenica smijenio s mjesta predsjednice i članice ispitne komisije, ali je ostavio na čelu gore spomenutog sektora! Tereziju Uskok tereti za produljeno kazneno djelo (kvalificirani oblik) zloupotrebe položaja i ovlasti za što se može dobiti do sedam i pol godina zatvora.

A što je s onima koji su zahvaljujući doturenim šalabahterima i gledanju kroz prste položili državni ispit? Jesu li ih makar poslali da polažu iznova? Nisu. Eno ih rade kao da su položili prave pravcate, a ne namještene.

I kako onda ne vjerovati premijeru Plenkoviću kad kaže: "Transformiramo stranku, transformiramo Hrvatsku, i jedan i drugi proces ide dobro".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 20:03