VOJNA TAJNA SLUŽBA

General Kinder daje ostavku, ali zasad nema dogovora o novom šefu VSOA-e: Evo tko su Vladini favoriti

U Vladi razmišljaju o brigadnim generalima Miji Validžiću ili Draženu Ressleru, a u Uredu predsjednika spominju Damira Stručića

Andrej Plenković i Zoran Milanović

 Joško Ponoš/Cropix

Imenovanje novog ravnatelja Vojno-sigurnosne obavještajne agencije (VSOA) polako se pretvara u pokušaj političke trgovine nakon izjave predsjednika Zorana Milanovića kako traži da mu Vlada prijedlog za novog ravnatelja Agencije pošalje u paketu s ostalim imenovanjima "koja opstruiraju već godinu dana". Pritom je otkrio da je ravnatelj Agencije, general Ivica Kinder njemu i premijeru Plenkoviću uputio zahtjev za razrješenje. Praktički je Kinder dao ostavku na svoju dužnost.

Milanović je taj njegov čin ocijenio vojničkim. Prošle je godine pak iz Ureda predsjednika upućena izjava načelnika Glavnog stožera, admirala Roberta Hranja u povodu tvrdnji ministra obrane da je najavio da će podnijeti ostavku. Admiral Hranj je tada napisao da "vojnici nemaju pravo na ostavku. zakoni o obrani i službi u Oružanim snagama ne poznaju institut ostavke, a to nije niti u skladu s kodeksom ponašanja vojnika".

Nema zamjenika

Svojom ostavkom ravnatelj VSOA-e, u dogovoru s predsjednikom ili ne, doveo je u svojevrsnu nezgodnu poziciju premijera Plenkovića. Ako potpiše njegovo razrješenje, mora se odmah imenovati novog ravnatelja, jer VSOA nema zamjenika ravnatelja, no to bi Milanović sigurno iskoristio da nabrzinu riješi i neka druga imenovanja. No, prema svemu sudeći, Plenković na to neće pristati. To se da zaključiti iz izjave ministra obrane Marija Banožića koji je komentirajući Kinderov zahtjev za razrješenje jučer rekao da je "to pokušaj dovođenja u pat-poziciju i vršenja pritiska, a on na to ne pristaje". Istaknuo je da ima povjerenja u generala Kindera i da kao ravnatelj nije naštetio Agenciji.

Stoga ne vidi problem da on bude na čelu VSOA-e dok se ne odabere novi ravnatelj. Rekao je i da se u ovom slučaju "ne može govoriti ni o kakvim paketima, jer je riječ o najvišim dužnostima unutar Hrvatske vojske". Iz njegovih se riječi može zaključiti da premijer Plenković neće supotpisati Kinderovo razrješenje sve dok prethodno s Uredom predsjednika ne usuglasi ime novog ravnatelja Agencije. A prema sadašnjem raspoloženju na oba brda, Kinder bi duže vrijeme mogao ostati ravnatelj s obzirom na to da zasad nema informacije o suglasju kad je riječ o čelnom čovjeku VSOA-e.

Banožić je jučer rekao da ima tri-četiri potencijalna kandidata koja bi mogla biti predložena. Neslužbeno se spominje nekoliko imena, a prema našim informacijama u Vladi se, među ostalim, razmišlja o brigadnom generalu Miji Validžiću, koji je nedavno imenovan zapovjednikom Uprave za obavještajne poslove Glavnog stožera. Validžić je na tu dužnost došao ovoga ljeta s mjesta zapovjednika Gardijske oklopne mehanizirane brigade. Njezine postrojbe razmještene su na području osam županija, a zapovjedništvo je smješteno u vojarni "5. gbr. Slavonski Sokolovi" u Vinkovcima. Riječ je o jednoj od dviju najvećih taktičkih postrojbi kopnene vojske.

Potencijalni kandidati

U Vladi se, doznajemo, kao o kandidatu za ravnatelja Agencije razgovora i o brigadnom generalu Draženu Ressleru, zapovjedniku Gardijske mehanizirane brigade sa sjedištem u Kninu. Ressler je na tu dužnost imenovan 2020. U dosadašnjoj karijeri bio je i zapovjednik nekadašnje Bojne za specijalna djelovanja te zapovjednik hrvatskog kontingenta u Afganistanu. Sudionik je Domovinskog rata.

Prema dostupnim informacijama, u Uredu predsjednika se navodno razmišlja o brigadiru Damiru Stručiću kao novom ravnatelju. On je bivši djelatnik VSOA-e koji je s dužnosti u Agenciji razriješen zbog nesavjesnog obavljanja posla i povrede propisa. U ovom je trenutku načelnik Centra vojnih škola "Petar Zrinski". Prema neslužbenim informacijama, za njegovo postavljanje na čelo Agencije jako lobira umirovljeni general Marijan Mareković, posebni savjetnik predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:50