KONTROVERZAN APEL

General Lucić: ‘Milanović skida odgovornost sa sebe, a Gotovina mora objasniti svoj potpis‘

To je u potpunosti nadležnost predsjednika Republike, on je taj koji dodjeljuje milost pomilovanja, rekao je general Josip Lucić

General Josip Lucić

 Zeljko Puhovski/Cropix

General Josip Lucić gostovao je u N1 Studiju uživo te je komentirao zahtjev za pomilovanjem Perkovića i Mustača.

Odmah na početku rekao je kako on nije među generalima koji su potpisali zahtjev za pomilovanjem, niti bi tako nešto ikada potpisao. Dodao je kako se tom inicijativnom stvara “zaglušujuća tutnjava gdje se u drugi plan stavlja nastanak države, a glorificira se uloga Perkovića i Mustača”. Ne slaže se da su njihove zasluge tolike.

“Za Hrvatsku je najviše zaslužan hrvatski narod koji je tijekom povijesti stvorio ogroman bijes prema jugoslavenskoj državi i nepravdama koje su provodile zlokobne organizacije poput UDBA-e, a na čijem čelu su bili Josip Perković i Mustač. To otvarati danas, a posebno od strane hrvatskih generala je vrlo loše jer svjedoci smo otvaranja dubokih podjela od Drugog svjetskog rata, razdoblja Jugoslavije i potpunog preskakanja Domovinskog rata i nastanka države.

Vrlo je loše to što su potpisali. To je u potpunosti nadležnost predsjednika Republike, on je taj koji dodjeljuje milost pomilovanja i on odlučuje hoće li to učiniti ili ne. U ovom slučaju svaki general koji je ptopisao taj zahtjev trebao bi objasniti zašto je to učinio i zašto su potaknuli ovu silinu podjela gdje smo nasuprot toga 30 godina pokušavali se izdignuti iznad nesreće Drugog svjetskog rata i gorčine koje je osjećalo hrvatsko iseljeništvo i terora UDBA-e kojeg su trpjeli”, veli.

“Ja se samo ne slažem da je tako značajna uloga Josipa Perkovića i Mustača u nastanku ove države. Ovu državu je stvorio hrvatski narod i svi su uskočili u posljednji vagon nastanka ove države kada su vidjeli da se Jugoslavija raspada i da Hrvatska nastaje. Čak i mnogi koji su ovo potpisali zakasnili su i godinu dana kasnije se pridružili Hrvatskoj vojsci” - kazao je.

“To je skidanje odgovornosti s Milanovića”

Govorio je i o ulozi Zorana Milanovića u svemu ovome:

“Ova inicijativa generala aposlutno skida odgovornost predsjednika Republike i on će se pozvati na te potpise. Nasuprot tih 5,6 generala postoji ogroman broj zapovjednika svih razina u Hrvatskoj vojsci koji su činili sve da se postigne jednistvo Hrvatske vojske i da se odvojimo od Jugoslavije. To je apsolutno skidanje odgovornosti s Milanovića”.

Rekao je i kako se generalizira, ali da on želi da ga se svrstava u društvo generala koji su potpisali za pomilovanje. Dodaje i kako Ante Gotovina sam svoj potpis treba objasniti jer on “duboko traumatizira ogroman broj pripadnika HV-a te obitelji onih koji su stradali zbog UDBA-e”.

Objasnio je i da Perković i Mustač nisu osuđeni za Domovinski rat:

“Osuđeni su za svoje djelovanje za vrijeme Jugoslavenske države. Oni su za zasluge u domovinskom ratu dobili priznanja, činove i odličja, ali isto tako pitanje pomilovanja je pitanje obitelji, pitanje njihovih prijatelja, ali ovo je sada izazvalo podjele u stavu vojske, mnogo veće nego što neki žele priznati.

Vrlo zanimljivo je da dosad, kad god su generali htjeli ući u politički prostor, to je negirano s političke strane i govorilo se da nemaju što raditi u politici. Odjednom sad su generali vrlo poželjni u političkom prostoru pa i u stvaranju mišljenja i davanju alibija predsjedniku države”, veli.

Ne mogu se zanemariti žrtve

Rekao je i kako ispada da se ne zna tko je pokrenuo inicijativu.

“Mislim da bi generali trebali vrlo otvoreno progovoriti, a ne skrivati se iza toga netko je rekao, netko je predložio. Neka se svatko od generala deklarira. Ja se slažem da je potrebno humano promatrati to s pozicije Perkovića i Mustača kao starijih osoba, ali se ne može zanemariti žrtvu svih pobijenih Hrvata u emigraciji. Neću reći da su zaslužni za to, ali pouzdano nisu ni nedužni.

Ovo izaziva podjele mnogo veće nego što se to medijski prikazuje. Mislim da bi bilo u redu da se začetnik ideje imenom i prezimenom predstavi i kaže da je začetnik”, rekao je.

Još jednom je ponovio kako odluku o pomilovanju donosi predsjednik i da se pritom ne bi smio pozivati na generale. “Neki će požaliti jer je ovo duboko zadiranje u emocije cjelokupnog hrvatskog naroda, posebno žrtava UDBA-e i iseljeništva”, zaključio je, piše N1 Televizija.

Butković: 'Odluke koje bude stare podjele nisu dobre'

Ministar prometa Oleg Butković komentirao je mogućnost pomilovanja Josipa Perkovića i Zdravka Mustača koji su u Njemačkoj osuđeni zbog pomaganja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Nekoliko hrvatskih generala iz Domovinskog rata zatražilo je, podsjetimo, od predsjednika Republike njihovo pomilovanje zbog stvari koje su napravili za Hrvatsku tijekom Domovinskog rata.

“To je vrlo delikatno pitanje. Nemam dovoljno informacija da bih mogao reći, to je odluka koju donosi predsjednik, to je njegova ustavna oblast. Sve odluke koje bude stare i donose nove podjele, ne bih donosio”, kaže ministar prometa.

“Činjenica je, vidio sam u dopisu Ministarstva uprave, da postoji oko 270 zahtjeva za pomilovanje i da on nije donio nijednu odluku, da je u kampanji spomominjao da je to relikt prošlosti”, govori ministar.

“Odluke koje bude stare podjele u hrvatskom društvu, mislim da nisu dobre”, zaključuje Butković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2023 20:33