I MAREKOVIĆ BIO PRISUTAN

General Mareković tvrdi da Milanović nije slao postrojbu u BiH. Fotografije ga demantiraju

Jutarnji list doznaje pozadinu cijele priče i kako je u posljednjih trenutak izbjegnut međunarodni skandal
Ispraćaj u Bugojnu
 Hdz Bih

I dok savjetnik Predsjednika RH, umirovljeni general Marijan Mareković tvrdi da nije točno da je predsjednik tražio da se pošalje vojska u Bosnu i Hercegovinu, Jutarnji list doznaje kako se to dogodilo u ožujku ove godine. Četvero pripadnika Počasno zaštitne bojne upućeno je u Bugojno na posljednji ispraćaj posmrtnih ostatak četvorice pripadnika HVO-a.

Upravo je umirovljeni general Marijan Mareković na tom događaju bio izaslanik Predsjednika. Uz njega je bio i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman. Na fotografijama koje je objavio fenix-magazin.de jasno se vidi da su prilikom polaganja vijenaca od strane generala Marekovića i ministra Radmana bile prisutne i pripadnice Počasno zaštitne -bojne.

Prema Zakonu o obrani 'odluke o prelasku granice pripadnika Hrvatske vojske radi protokolarno-ceremonijalnih aktivnosti te postrojbe razine voda i niže donosi ministar obrane'. Kako saznajemo, u ovom slučaju bilo je riječ o četvero pripadnika Počasno-zaštitne bojne, a predsjednik je potpisao odluku o njihovom angažmanu i uputio je načelniku Glavnog stožera admiralu Robertu Hranju.

On je potom napisao zapovijed o njihovom upućivanju u BiH. Prema riječima naših sugovornika, pripadnici Bojne već su krenuli na put kada su u Glavnom stožeru shvatili da bez odluke ministra obrane ne mogu slati vojnike preko granice. Na naknadni zahtjev iz Glavnog stožera, ministar obrane je potpisao odluku kako ne bi došlo do međunarodnog skandala. Pripadnici Bojne su odluku čekali u Splitu i nakon što je ona potpisana krenuli su za Bugojno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. srpanj 2024 16:17