BLAGDANSKI POHOD

General Pavao Miljavac lovio divlje svinje na vojnom poligonu u Karlovcu: ‘Relativno dobro pucam...‘

Miljavac je lovac punih 40 godina, ali kaže da nije pristaša skupljanja trofeja

Pavao Miljavac
 

 Robert Fajt/Cropix

Karlovačka Uprava Hrvatskih šuma ugostila je stotinjak lovaca te ih povela u zajednički lov na divlje svinje, i to na vojni poligon Eugen Kvaternik. Kako nam je objasnio direktor Uprave Marin Svetić, sporazumom potpisanim između MORH-a i Hrvatskih šuma lovište na vojnom poligonu dano je u srpnju na gospodarenje Hrvatskim šumama.

"Na kraju svake godine organiziramo ovakve događaje, ali prvi put na prostoru vojnog poligona. Radi se o lovu za poslovne partnere Hrvatskih šuma - podružnice Karlovac. Osim njih, pozvali smo i mjesnu braniteljsku udrugu koja je prije gospodarila tim lovištem, te Hrvatski generalski zbor", rekao je šef karlovačke podružnice HŠ-a Marin Svetić.

Šef Odjela za lovstvo karlovačke Uprave Hrvatskih šuma dr. Albert Ofner objasnio je razloge lova. "Kako je na snazi mjera o sprečavanju širenja afričke svinjske kuge, dužni smo smanjivati brojnost divljih svinja kako se bolest ne bi širila", kaže dr. Ofner. Nemaju ograničenje koliko će divljih svinja odstrijeliti, već sve ovisi, dodaje, o tome kako će im biti naklonjeni sveti Hubert i božica Dijana.

Stručni suradnik za lovstvo mr. Dražen Matičić kaže da se lovi tehnikom skupnog lova na divlju svinju prigonom lovačkim psima goničima. Najpoznatiji među lovcima bio je general Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora. Lovac je punih 40 godina.

"Malo je to možda čudno, ja sam kao načelnik Stožera i kao ministar obrane stalno bio pozivan na slične događaje i relativno dobro pucam, ali kada vam netko kaže: Tu će ti doći i ti trebaš samo upucati - nekako mi to nije to. Od trofeja ništa posebno, dva jelena, jedan blizu medalje. U Bjelovaru sam odstrijelio dva lopatara u zlatu. Nisam pristaša skupljanja trofeja. Lov je više druženje, šetnja, nije baš sve u odstrelu", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:46