VELIKI IZNOS

GENERAL PROTIV DRŽAVE Čermak dnevno proda 10 milijuna kn goriva, uspije li mu tužba, odšteta bi mogla bi enormna

 Davor Pongračić/Cropix

Sudeći prema jučerašnjim najavama iz tvrtke Crodux, umirovljenog generala Ivana Čermaka, nalaz Ministarstva gospodarstva o neispravnom gorivu s triju njegovih benzinskih crpki bit će podvrgnut novom vještačenju. Iz Croduxa su najavili da će se žaliti na prvostupanjsko rješenje Ministarstva gospodarstva, što podrazumijeva novo vještačenje.

Ako dodatna istraživanja pokažu da je sporno gorivo besprijekorno, odnosno da Zavod za ispitivanje kvalitete (ZIK), koji je za račun Ministarstva gospodarstva vještačio uzorke koje su prikupili državni inspektori, nije pravilno vještačio uzorke, izgledan je uspjeh tužbe koju je Čermak najavio protiv države zbog objave da je dizel s triju Croduxovih crpki neispravan, piše Slobodna Dalmacija .

Zanimalo nas je hoće li se žaliti i državu tužiti i drugi poduzetnik s čije je benzinske crpke uzorak ZIK-a bio negativan. Riječ je o Petru Antunoviću, vlasniku županjske tvrtke Naftne crpke ulice, ali čovjek nije bio voljan za razgovor.

U Croduxu tvrde da trpe značajan pad prometa i da će imati značajne poslovne štete zbog objave nalaza ZIK-a i Ministarstva gospodarstva, ali ne žele ulaziti u detalje o razmjerima štete. Prema poslovnim podacima koje smo prikupili o tvrtki Crodux derivati dva, koja unutar poslovnog carstva Ivana Čermaka vodi biznis s crpkama i nabavkom goriva, dnevni promet na 68 crpki Croduxa je oko deset milijuna kuna.

Čermakovi Derivati prošlu su godinu završili sa 28 milijuna kuna dobiti, a ukupni prihod bio je tri milijarde i 680 milijuna kuna. Ako se, dakle, država proglasi krivom za poslovnu štetu Croduxa, odštetni zahtjev doseći će vrlo velike razmjere.

Ako se nalaz ZIK-a pogubno odrazio i na prihode Naftnih crpkih ulica, ta bi se županjska tvrtka mogla naći u daleko težem položaju od Croduxa. Godišnji prihod županjske tvrtke kreće se oko dva milijuna kuna, a lani je zabilježila minus od 81 tisuće kuna, piše Slobodna Dalmacija .

Crodux žalbu bazira na nedovoljnoj specijalizaciji ZIK-a za vještačenje filtrabilnosti dizela. U Croduxu smatraju da je ZIK ispitivanje filtrabilnosti trebao povjeriti drugim vještacima jer ZIK, tvrde u Čermakovoj tvrtki, nema za to pripadajuće isprave.

Cisterne

U Ministarstvu gospodarstva odbacuju tvrdnje da ZIK nije akreditiran za testove filtrabilnosti dizela. Uzorci goriva izuzimani su ne samo s crpki nego i iz cisterni koje su gorivo iz uvoza dopremale na naše tržiše. Ukupni trošak “akcije Oktan” je 180 tisuća kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:07