SVEČANA PRIMOPREDAJA

General-pukovnik Drago Matanović preuzeo dužnost glavnog inspektora obrane

Drago Matanović
 Damir Krajac / CROPIX

Svečana primopredaja dužnosti glavnog inspektora obrane između general-bojnika Slavena Zdilara i general-pukovnika Drage Matanovića održana je u četvrtak u Ministarstvu obrane, a tom je prigodom ministar obrane, među ostalim, istaknuo važnost sustava domovinske sigurnosti u borbi protiv širenja koronavirusa.

Ministar Krstičević je rekao kako jačanje Hrvatske vojske - unatoč tome što se primopredaje na ključnim dužnostima događaju u zahtjevnim vremenima za Hrvatsku, ali i za cijeli svijet - mora ostati apsolutni prioritet.

Sustav domovinske sigurnosti u borbi protiv širenja koronavirusa

"Naša trajna misija i dalje ostaje jačanje Hrvatske vojske, ali moramo biti svjesni kako će nas ova situacija vjerojatno malo usporiti, ali ne i obeshrabriti. Važno je da i dalje ustrajemo i da zadržimo pozitivan stav", rekao je Krstičević na svečanosti na kojoj je bio i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj.

Krstičević je naglasio kako je upravo zahvaljujući konceptu sustava domovinske sigurnosti i dosadašnjoj praksi u borbi protiv ugroza došlo do pravodobne reakcije te se primjenjujući određene metode rada i određene mjere u što većoj mjeri nastoji suzbiti širenje koronavirusa.

„Sustav domovinske sigurnosti, osim Civilne zaštite i Ministarstva zdravstva, uključuje i druge sastavnice sustava koji u ovom trenutku nisu u prvom planu, ali koji svojim resursima i sposobnosti pomažu u ukupnoj borbi protiv daljnjega širenja koronavirusa. Upravo je i to poenta sustava, da združujemo resurse, odnosno snage i sposobnosti na razini cijele države te da ovisno o tipu ugroze koristimo mehanizme i sposobnosti koje su nam na raspolaganju“, rekao je. Najavio je kako se u slučaju daljnjeg širenja koronavirusa može očekivati aktivnije uključivanje i drugih sastavnica sustava domovinske sigurnosti.

Inspektorat obrane ima važnu ulogu za spremnost HV-a

Kako bi Hrvatska vojska uvijek bila spremna, istaknuo je Krstičević, važnu ulogu ima Inspektorat obrane s glavnim inspektorom obrane na čelu, čija je temeljna zadaća ocjenjivanje spremnosti zapovjedništava, postrojba i ustanova Hrvatske vojske (HV).

Zahvalio je generalu Zdilaru na potpori koju je tijekom svog mandata pružao Ministarstvu obrane i HV-u. "Kao kroz cijelu Vašu karijeru, i ovu dužnost izvršili ste časno i profesionalno“, rekao je.

Čestitavši generalu Matanoviću na novoj dužnosti, ministar obrane poručio mu je kako zna da ima dovoljno iskustva i znanja da se nosi sa svim izazovima koji su pred Ministarstvom obrane i HV-om. "Zajedno smo obnovili Hrvatsku vojsku, vratili dostojanstvo hrvatskom vojniku, osnažili vezu vojske i naroda te nastavili postojeće i pokrenuli nove projekte opremanja i modernizacije Hrvatske vojske“.

„Želim da budete moja produžena ruka kada govorimo o nadzoru zakonitosti postupanja u primjeni propisa iz područja obrane, transparentnosti i poduzimanju mjera za poboljšanje sustava“, poručio je Krstičević.

Posebnu pozornost na ljude, njihovu sigurnost, statusna prava

General pukovnik Drago Matanović istaknuo je kako dužnost glavnog inspektora obrane doživljava kao veliku odgovornost i novi izazov, ali i kao priznanje za svoj dosadašnji rad.

„To priznanje pripada i svim mojim dosadašnjim suradnicima s kojima sam i od kojih sam učio kroz svakodnevne izazove i zadaće od Domovinskog rata do danas. Svi oni su me oplemenili, svatko na svoj način, i na tome im hvala“, rekao je general Matanović.

Istaknuo je kako će posebnu pozornost u radu Inspektorata obrane usmjeriti prema nadzoru zakonitosti postupanja u primjeni propisa iz područja obrane, transparentnosti i poduzimanja mjera za poboljšanje sustava.

„Posebnu pozornost usmjerit ćemo na ljude, na njihovu sigurnost, statusna prava, standard života i rada jer oni su najveća vrijednost našeg sustava“, poručio je general i dodao kako od djelatnika Inspektorata obrane očekuje stalnu edukaciju, poštivanje propisa, primjereno ponašanje te neprestanu zajedničku gradnju autoriteta i integriteta Inspektorata obrane.

General Matanović zahvalio je generalu Zdilaru na svemu što je učinio te je istaknuo kako vjeruje da među svima postoji svjesnost da "nemamo pravo na prosječnost jer Hrvatsku vojsku nismo naslijedili, mi smo je stvarali i pred nama je puno posla“.

Sačuvati pobjednički duh

General bojnik Slaven Zdilar istaknuo je kako je preuzimanje službe glavnog inspektora obrane velika obveza i odgovornost prema Hrvatskoj vojsci, Ministarstvu obrane i hrvatskoj državi te kako mu je obnašanje te dužnosti bila velika čast i privilegij.

Poželjevši generalu Matanoviću mnogo uspjeha u daljnjem radu, general Zdilar je istaknuo: „Od nas se očekuje da analiziramo stanje i donosimo odluke. Međutim, nužno je utvrditi kako će se u budućnosti ponašati kako bismo u procese unijeli dodatnu stabilnost te tako potaknuli daljnji napredak. Ne smije nam biti važnije dobiti pljesak, nego ga zaslužiti!“

Glavni inspektor obrane general pukovnik Drago Matanović u obranu domovine uključio se u ožujku 1991. kao dragovoljac Specijalne policije. U Domovinskom ratu obnašao je mnoge odgovorne dužnosti, uključujući i dužnost zapovjednika 2. gardijske brigade, a u srpnju 1991. ranjen je na bojištu na Banovini.

Nakon rata obnašao je mnoge voditeljske i zapovjedne dužnosti iz područja logistike, školstva i operativnih poslova te je bio pomoćnik pa zamjenik inspektora obrane. Nakon dužnosti zapovjednika Zapovjedništva za potporu, postavljen je na dužnost zamjenika načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, koju je obnašao od 15. travnja 2016., a s te dužnosti odlazi na dužnost glavnog inspektora obrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:22