ISTRAŽIVAČKI RAD

Genijalac Domagoj Šegregur: Jedini iz Hrvatske istraživat ću zagađenje voda u Finskoj

Mladi Domagoj Šegregur vikende je provodio istražujući na rijeci Dravi i zaradio put u Helsinki

ZAGREB - Domagoj Šegregur, učenik 3. razreda zagrebačke VII. gimnazije , jedan je od 30 mladih budućih znanstvenika koji će u lipnju u međunarodnom kampu “Millennium Youth Camp”, u glavnom gradu Finske, raditi na znanstvenom projektu “Water” (voda). Organizator kampa je Sveučilište u Helsinkiju, a 17-godišnji Domagoj je izabran između 1453 kandidata iz cijelog svijeta, kao jedini predstavnik Hrvatske.

Radi s puno ljubavi

- Iznimno se veselim putovanju u Finsku. Radit ću u grupi s mladima iz Indije, Amerike, Srbije i Rusije. Proučavat ćemo otkrivanje zagađenja slatkovodnih resursa, njegova sprečavanja i procese pročišćavanja voda. Podijelit ćemo iskustva, dati zajednička rješenja, a nova saznanja primijeniti u budućim istraživanjima - objasnio je Domagoj koji se na natječaj prijavio radom na temu “Ribe i voda rijeke Drave”, za koji je laboratorijska istraživanja proveo u Institutu “Ruđer Bošković”.

Domagojev jedinstveni talent otkrila je mlada, ambiciozna profesorica biologije i kemije u VII. gimnaziji, Vlatka Kuhar. Pod njezinim je vodstvom već dvaput osvojio nagradu na Vip Eureci, multidisciplinarnoj smotri znanstvenog stvaralaštva hrvatskih srednjoškolaca. Kao najmlađi natjecatelj 2008. bio je treći, a 2010. je osvojio drugo mjesto.

- Imala sam puno dobrih đaka s kojima sam osvojila brojne nagrade, ali dugo nisam imala tako svestranu i talentiranu osobu kao što je Domagoj. Rad koji ga je odveo u Finsku napravio je s puno ljubavi. To je bila terenska nastava, no njemu, uz sve brojne obveze, nikad nije bilo teško žrtvovati slobodne vikende i provesti ih na Dravi - pohvalila je svog učenika prof. Kuhar.

Dvojbe o fakultetu

Njezine riječi potvrđuje i rijetko bogat životopis za jednog 17-godišnjaka. Domagoj je sve razrede prošao s prosjekom 5.0. Pohađa i dva odjela Glazbene škole “Vatroslav Lisinski”. Svira klavir i violinu, a u slobodno vrijeme komponira. Zaljubljenik je u arheologiju pa istraživačke radove, osim iz biologije, piše i iz povijesti. U raznim časopisima već je objavio šest radova. Na pitanje što će studirati, odgovara da se još dvoumi između arheologije i medicine. No, jednako ga zaokupljaju i biologija, kemija, matematika i informatika. - Dan mi, kao i svima, traje 24 sata - smije se Domagoj.

Ističe da sve stigne, samo se mora dobro organizirati, a ima vremena i za druženje s prijateljima.

- Idemo u kino i na koncerte, a obožavam heavy metal, koliko god se to čini nespojivim s mojom ljubavi prema klasičnoj glazbi - otkrio je Domagoj. Na pitanje ima li djevojku, odgovorio je protupitanjem: - Nemam još, ali zašto me to svi pitaju?

Istraživački rad napisao sa 11. godina

Prvi istraživački rad Domagoj je napisao s 11., a objavio s 13 godina. Završio je Osnovnu školu “Vladimir Nazor” u Virovitici gdje je bio proglašen i učenikom generacije. Školovanje je odlučio nastaviti u Zagrebu. Podršku mu u tome daju i roditelji. Obitelj u potpunosti prilagođava život sinu jedincu koji je jednako dobar u matematici, biologiji, stranim jezicima (govori engleski, njemački i španjolski), sportu i glazbi. Roditelji smatraju da je izuzetno važno osigurati mu najbolje školovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 14:25