NAREDBA IZ BRUXELLESA

GENIJALAN PLAN IZ EUROPSKE UNIJE Hrvatska dobiva Ministarstvo smiješnog hoda

Inspektori rada od travnja obilaze tvrtke i detaljno pregledavaju radne površine

Ako ste pomislili da je ograničenje snage usisivača na 1600 vata nenadmašni domet europske birokracije, onda sigurno niste čuli za akciju s ciljem “sprječavanja nezgoda na radnom mjestu uslijed pokliznuća i spoticanja na istoj razini”. A ona samo što se nije zahuktala.

Službeni naziv akcije je “Prevencija padova na istoj razini i sigurno održavanje reda i čistoće radnog mjesta” (ne treba vas zbuniti što na plakatima piše “Pokliznuća i spoticanja u ravnini kretanja”), a akciju, iako se na prvi pogled ne bi tako reklo, ipak nisu osmislili John Cleese, Michael Palin, Terry Gilliam ili bilo tko iz ekipe “montipajtonovaca”, nego iza nje stoji Odbor viših inspektora rada (Senior Labour Inspectors Committee) koji svoje mišljenje daje Europskoj komisiji, piše Slobodna Dalmacija .

U Hrvatskoj, akcija se provodi pod kapom Ministarstva rada i mirovinskog sustava, koje je za njezinu realizaciju posebno zadužila dva svoja zaposlenika. Oni će imati odgovornu zadaću provođenja planova Radne grupe koju čine predstavnici Estonije, Irske, Poljske, Danske, Velike Britanije i Europske agencije za sigurnost i zaštitu na radu.

Kampanja se provodi ove i iduće godine, a da bi se “spriječilo nezgode i ozljede zbog pokliznuća i spoticanja” sprema se “interaktivni obrazovni software koji prikazuje situacije u kojima može nastati opasnost pokliznuća i spoticanja”. Ali, kako se ono kaže u reklamama, ni to nije sve - u pripremi je i promidžbeni poster, prigodni kalendar za 2015., kao i animirani spot. Kao da već nije snimljeno toliko iskoristivih epizoda o nezgodama Mata i Pata, dakako, u kultnom češkom crtiću “A je to”...

Ako je vjerovati grafikonima s europskim statistikama, u Hrvatskoj je - ne računamo li Finsku u kojoj službeno uopće nitko ne pada - zabilježeno najmanje pokliznuće i spoticanja unutar čitavog EU-a, u čemu inače prednjači Velika Britanija i Francuska. Ali smo zato prvi u padanju radnika s visine! Iza nas su Ciprani pa Rumunji...

Prema podacima Eurostata iz 2005., padanje “preko ravne crte” čini 14 posto svih nezgoda koje su izazvale izostanak radnika s posla duže od tri dana. Budući da se, po istom izvoru, taj postotak 2010. popeo na 15 posto, očito je da se nešto moralo poduzeti, zaključili su u Bruxellesu.

Da pritom ne bi bilo nesporazuma, postignut je konsenzus da “opasnost od pokliznuća nastaje zbog iznenadnog smanjenja prianjanja đona obuće na podlogu po kojoj se osoba kreće”. U takvom slučaju, precizira se u Programu provođenja kampanje u Hrvatskoj, “noge se počinju kretati brže od gornjeg dijela tijela”. Nadalje, objašnjava se kako “spoticanja nastaju zbog sudara noge u kretanju s nekom preprekom, dok se gornji dio tijela po inerciji kreće prema naprijed. Najčešći uzroci pokliznuća su klizavi podovi po kojima se hoda (od zaostale vode, zauljenosti ili leda) i neodgovarajuće obuće”.

Vjerojatno niste znali, ali hrvatski dio kampanje počeo je još u travnju. Upravo je u tijeku inspektorski nadzor radnih površina (po planu, “inspekcijskim nadzorima će biti obuhvaćene djelatnosti zdravstva, proizvodnje hrane te djelatnost hotela, restorana i cateringa, pri čemu će posebna pozornost biti usmjerena na ispravnost radnih površina i površina za kretanje, njihovo čišćenje i održavanje, na radnu obuću, na uvjete osvijetljenosti i znakove upozorenja”), no zasad je o tome nemoguće išta više doznati budući da bi inspektori rada trebali biti na terenu do kraja listopada, dok je obrada rezultata predviđena do kraja godine.

Zatim valja sastaviti izvješće, do veljače 2015. dostaviti ga nositelju kampanje, a za travanj iduće godine najavljena je završna konferencija na razini EU-a. Informacije o uspješnosti kampanje možemo očekivati negdje u lipnju 2015. godine...

Ministarstvo: Sve ide po planu!

Je li se zahuktao hrvatski dio kampanje pokušali smo doznati izravno od inspektora rada, točnije, u splitskoj ispostavi Inspektorata rada.

“Ne možemo vam mi ništa kazati, moramo vas uputiti da se obratite našoj središnjici”, hladno su nam uzvratili.

- Nije valjda službena tajna podatak ide li kampanja po planu?

“Nije tajna, ali pošaljite upit na Ministarstvo pa ćete dobiti sve podatke.”

Iz Ministarstva rada su nam poručili da se “kampanja odvija u skladu s planom i da su u tijeku inspekcijski nadzori kod poslodavaca”. Do sada je od planiranih 250 nadzora obavljeno njih 150, a tom su dinamikom, ističu u ministarstvu, zadovoljni. Rezultati terenskog nadzora bit će poznati u prosincu, ali to zasad nije ni toliko važno. Daleko je važnije da i mi u Hrvatskoj napokon imamo detaljno razrađen program kako se boriti protiv pokliznuća.

A do tada će eurobirokracija sigurno osmisliti novu sveobuhvatnu akciju sličnog tipa. Pa neka netko još kaže da ih ima previše. Birokrata, dakako.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 16:23