KONFERENCIJA ZA NOVINARE

GLAS I SDP TVRDE DA HDZ ŽELI PROTUZAKONITO PRISVOJITI MJESTO U DIP-u Mrak-Taritaš: 'DIP ćemo moći zvati HIP, HDZ-ovo izborno povjerenstvo'

 Goran Mehkek / CROPIX

Zastupnici Glasa Anka Mrak Taritaš i SDP-a Arsen Bauk ustvrdili su u srijedu na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru kako HDZ protuzakonito želi prisvojiti oporbeno mjesto u Državnom izbornom povjerenstvu koje mu ne pripada, budući da se u njemu već nalaze tri člana iz kvote vladajućih, a upražnjeno je jedno mjesto koje pripada oporbi, no da unatoč tome HDZ predlaže svog kandidata.

Bude li takav prijedlog saborskog Odbora za izbor i imenovanja, kojim HDZ krši zakon, izglasovan u četvrtak, DIP ćemo moći zvati HIP (HDZ-ovo izborno povjerenstvo), budući da je HDZ zaključio da to mjesto u DIP-u pripada njemu, ocijenila je Mrak Taritaš. Upozorila je da će u tom slučaju omjer vladajućih i oporbe u DIP-u biti 4:2.

Nakon europarlamentarnih, predsjedničkih, slijede i parlamentarni izbori i postavlja se pitanje njihove regularnosti, jer će HDZ u DIP-u imati četiri člana, a već si je izmjenom zakona osigurao više novca za predizbornu kampanju, podsjetila je Mrak Taritaš, napominjući kako se radi o nestranačkim kandidatima.

Arsen Bauk najavio je da će Klub SDP-a glasovati protiv takve odluke, jer se njome krši Zakon o Državnom izbornom povjerenstvu te će zatražiti od Ustavnog suda njezino poništenje.

Također je upozorio da se takvom odlukom kojom HDZ na silu želi uzurpirati mjesto 4. člana DIP-a koje mu ne pripada, ugrožava legalitet budućih izbora. Podsjetio je da se u DIP-u trenutno nalaze tri člana koje je predložio HDZ i dva koje je predložio SDP pa oporba ima pravo predložiti još jednog člana.

U svjetlu današnjeg posjeta kineskog izaslanstva Hrvatskoj Bauk je ustvrdio da će, prođe li HDZ-ov prijedlog, "u DIP-u biti HDZ-ovih kandidata kao Kineza".

Podsjetio je kako je do takve situacije u DIP-u došlo jer je jedna njegova članica preminula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:37