PEDOFIL

Glas: Odluka Vrhovnog suda o spolnom zlostavljaču korak je dublje u kaljužu

‘Ovaj slučaj, kao mnogi drugi prije njega, pokazuje da Hrvatskoj hitno treba reforma pravosuđa‘
Anka Mrak-Taritaš
 Goran Mehkek/Cropix

Stranka Glas poručila je u četvrtak da je odluka Vrhovnog suda, koji je višestrukom spolnom zlostavljaču smanjio kaznu zatvora, jedan korak dublje u kaljužu u koju se zakopava hrvatsko pravosuđe.

"Odluka Vrhovnog suda kojom je smanjio zatvorsku kaznu pedofilu osuđenom za 11 kaznenih djela, zato što je 'izrazio žaljenje' još je jedan korak dublje u kaljužu u koju se zakopava hrvatsko pravosuđe", poručili su priopćenjem iz Glasa.

Taj je sud prihvatio žalbu i umanjio kaznu zatvora sa šest na pet godina optuženiku koji je proglašen krivim za četiri kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, jedno djelo spolne zlouporabe djeteta i šest kaznenih djela iskorištavanja djece za pornografiju.

Glas smatra da je posebno skandalozno obrazloženje odluke u kojoj piše da se kazna smanjuje zato što je "pretežito riječ o kaznenim djelima kojima se izravno ne napada spolni integritet djece (osim dijela kada je kćer dodirivao po spolnom organu)".  

"Treća grana vlasti u Hrvatskoj postavlja se iznad građana kojima bi trebala služiti i pravda se u Hrvatskoj ne dijeli više čak ni onim najranjivijima", poručuju i dodaju da je hrvatskom pravosuđu potrebna hitna kadrovska reforma.

Navode da je posebno zabrinjavajuće što je to odluka Vrhovnog suda, najviše sudbene instance u Hrvatskoj, koja bi trebala biti utočište za sve kojima su prava povrijeđena u sudskim postupcima na nižim sudovima. Smatraju da ovaj slučaj, kao mnogi drugi prije njega, pokazuje da Hrvatskoj hitno treba reforma pravosuđa, i to ne neka općenita, nego neodgodiva, temeljita i učinkovita kadrovska reforma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. veljača 2021 21:49