ONEMOGUĆAVANJE OPORBE

GLAS: Plenković sprema izbore kao Tuđman devedesetih

Anka Mrak-Taritaš
 Davor Pongracic / CROPIX

Iz stranke GLAS u utorak su ocijenili da premijer Andrej Plenković smišljeno onemogućuje oporbu i sprema izbore "kao Tuđman devedesetih".

Ustvrdili su i da je HDZ "već debelo u izbornoj kampanji" za koju "nemilice koristi epidemiju, strah građana i svoje paratijelo koje upravlja našim životima sa svakodnevnih konferencija za medije".

Podsjetili su kako je premijer Plenković jučer rekao da je svejedno hoće li se izbori održati u lipnju ili rujnu, a već danas obilazi Slavoniju.

"Već jutros ceremonijalno obilazi tvornicu u Osječko-baranjskoj županiji, sve to u trenu kad je na snazi zabrana okupljanja i kretanja zemljom bez propusnice. HDZ-u u kampanji radi Stožer, od nedjelje 2. svibnja i Crkva, a oporbenim strankama zabranjeno je okupiti više od 10 ljudi (trenutačno više od pet) i putovati bez propusnice. A o tome što je zabranjeno i tko može iznimno putovati izvan prebivališta, odlučuje, naravno, Stožer u kojem, gle čuda, sjede HDZ-ovci", priopćili su iz GLAS-a.

Napomenuli su da izbori, da bi bili regularni, moraju biti opći, slobodni i pošteni, što znači da biračko pravo moraju imati svi punoljetni građani, da moraju imati slobodan i neometan pristup biralištima te da izborna utakmica mora biti ravnopravna.

U trenutačnoj situaciji, smatraju, dva od tri uvjeta su upitna, a treći ne samo da je upitan, nego HDZ svjesno i smišljeno koristi situaciju da onemogući oporbu u djelovanju.

"Sve i da dva službena tjedna kampanje budu bez ikakvih ograničenja, malo je važno jer je kampanja već u punoj snazi i samo jedna stranka ima sve instrumente u rukama da bude uspješna", ustvrdili su.

U GLAS-u smatraju da "čak ni tijekom autoritarnog HDZ-ovog režima devedesetih opozicija nije bila u ovakvoj situaciji jer je barem formalno imala pravo na organiziranje skupova i mogla se slobodno kretati po državi".

"Ono po čemu je situacija vrlo slična je beskrupulozno korištenje straha građana za život i egzistenciju za predizborne svrhe. Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada. Ovakvog organiziranja izbora ne bi se posramio ni Franjo Tuđman, a sigurni smo da je zadovoljan i moderni europski diktator, mađarski prijatelj i mentor Orban. Plenkoviću, sjedi, pet", priopćili su iz GLAS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:55