VIŠE OD 54 POSTO

Glas poduzetnika: ‘Postotak procijepljenosti među poduzetnicima veći je od onog ukupnog stanovništva‘

To je dokaz želje da se izbjegne novi val pandemije koji bi dodatno ugrozio hrvatsko gospodarstvo
 Jure Miskovic/Cropix

Udruga Glas poduzetnika (UGP) ustvrdila je u četvtrak, pozivajući se na anketu koju je provela među svojim članovima, da je postotak procijepljenosti među poduzetnicima veći od postotka procijepljenosti ukupnog stanovništva RH.

Iz UGP-a su poručili da oštro osuđuju prijetnje vladajućih o ukidanju mjera potpore poduzetnicima i zaposlenima koji nisu cijepljen te da odlučno odbacuju navode prema kojima su poduzetnici odgovorni za loš odaziv građana na cijepljenje.

Tako su, potaknuti nedavnom najavom Vlade da će mjere potpore poduzetnicima ovisiti o procijepljenosti njihovih zaposlenika, među svojim članovima proveli anketu, čiji uzorak smatraju reprezentativnim.

Naima, na anketno pitanje u kratkom je roku pristiglo više od 1400 odgovora, a rezultati pokazuju da je više od 54 posto članova koji su ispunili anketu primilo jednu ili obje doze cjepiva, a još pet posto to namjerava učiniti.

"To je dokaz da poduzetnici na odgovoran način pristupaju svome zdravlju, ali i dokaz želje da se izbjegne novi val pandemije koji bi dodatno ugrozio hrvatsko gospodarstvo", ustvrdili su iz UGP-a, navodeći i podatke iz ankete prema kojima je oko 10 posto članova preboljelo bolest, a 30 posto ispitanika nije se cijepilo niti to planira učiniti.

Iz UGP-a su istaknuli da je iz tih podataka jasno vidljivo da je postotak cijepljenih poduzetnika i zaposlenih u privatnom sektoru dosta veći od postotka cijepljenih građana na razini države, koji se kreće oko 38 posto ukupnog stanovništva, odnosno oko 45 posto odraslog stanovništva.

"Stoga se može zaključiti da su optužbe premijera i pojedinih ministara usmjerene prema poduzetnicima i privatnom sektoru potpuno neutemeljene i da bi Vlada krivca za lošu procijepljenost građana trebala tražiti negdje drugdje", napisali su iz UGP-a.

Izvršni direktor udruge Glas poduzetnika Dražen Oreščanin u izjavi koja je prenesena u priopćenju rekao je da "najava Vlade da će segregirati zaposlene u privatnom sektoru temeljem cijepljenosti otvara sasvim novo poglavlje u povijesti terora i represije kojoj su izloženi kao poduzetnici u Hrvatskoj".

"Mi smo kao magarci navikli na batinu, ali preživjeli smo i izdržali sve namete, napade, omalovažavanje i diskriminaciju do sada, pa ćemo tako preživjeti i ovu pošast, a za pravdu i poštivanje ustavnih prava svih građana, poduzetnika i zaposlenih u privatnom sektoru ćemo se očigledno morati izboriti sudskim putem", poručio je Oreščanin.

Inače, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović jučer je sindikatima i poslodavcima predstavio prvi nacrt modela prema kojem bi zaposlenici za koje poslodavac očekuje financijske potpore države trebali imati covid potvrde. Dosada su kriterij za potpore bili izloženost sektora i pad prihoda, a dodatnim kriterijem broja potvrda želi se osnažiti odgovornost, rekao je Aladrović, koji je novi sastanak socijalnih partnera o toj temi najavio za početak idućeg tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2022 00:21