NEJASAN STAV

GLASANJE O ISTANBULSKOJ PODIJELILO I ZASTUPNIKE MOSTA I ŽIVOG ZIDA Doznali smo koji će njihovi zastupnici biti za, a koji protiv konvencije

 Goran Mehkek / Hanza Media

Stav o Istanbulskoj konvenciji nije podijelio samo zastupnike HDZ-a. Podjele oko tog dokumenta nastale su i unutar još nekih saborskih stranaka, i to onih koje su mlade na političkoj sceni, a dosad su s više ili manje uspjeha izbjegavale “izaći iz ormara”, tj. odrediti se prema ideološkim i svjetonazorskim pitanjima.

Stranke poput Živog zida i Mosta spadaju u kategoriju stranaka koje politolozi nazivaju “catch all” strankama. One žele loviti glasove i lijevih i desnih birača i stoga, dokle god mogu, odgađaju ideološko svrstavanje, tvrdeći da ih ne zanimaju ideološka i svjetonazorska pitanja, svjesne da će ideološkim svrstavanjem nužno izgubiti dio birača.

Sasvim je izvjesno da 14 zastupnika Mosta neće u Saboru biti jedinstveni o ratifikaciji.

- Nećemo tražiti po tom pitanju nikakav zajednički stav, svatko će glasati po svojoj savjesti onako kako misli da je ispravno - potvrdio nam je Nikola Grmoja.

Ideologija

- Nismo se prebrojavali - rekao je na pitanje koliko zastupnika Mosta podržava, a koliko ih se protivi usvajanju tog dokumenta.

- Osobno imam rezervu prema odredbi koja nalaže da provedbu tog dokumenta nadzire GREVIO, tijelo izvan Hrvatske - rekao nam je Grmoja.

Čelnik Mosta Božo Petrov već je javno iznio svoje rezerve prema Konvenciji, tvrdeći da je ona “u javnosti kontaminirana rodnom ideologijom”. Među 14 zastupnika Mosta samo su dvije žene. Jedna od njih Ines Strenja Linić javno je iznijela svoj stav, sasvim suprotan od onog Grmoje i Petrova.

- Istanbulska konvencija bez ikakvih ograda je nešto što je civilizacijski doseg i što moramo podržati. Sve ostalo je nepotrebno unošenje ideologije u raspravu i pravo je pitanje zašto se to čini. Krenuli su s navodnom rodnom ideologijom, pa kad se vidjelo da u tekstu Konvencije nema nikakvog razloga za te strahove, krenuli s tvrdnjama da njezina provedba košta više od milijardu kuna, zatim s nečim trećim.

Ako jedna zemlja nije kadra zaštititi jednu ženu od nasilnog župana, onda ne znam gdje smo. Moj stav je jasan i borit ću se da što više zastupnika glasa za Konvenciju - rekla nam je Strenja Linić.

Dio mostovaca još se ne želi izjasniti o Konvenciji.

- Evo, upravo čitam tekst Konvencije pa kad to obavim i čujem saborsku raspravu, odlučit ću - rekao nam je Tomislav Panenić.

Zaštita žene

Istanbulska konvencija, međutim, podijelila je i zastupnički klub Živog zida i stranke Snaga, koji broji četiri člana.

- Dvojica naših zastupnika, Ivan Vilibor Sinčić i Goran Aleksić, podržat će Konvenciju, a dvojica, Ivan Pernar i Branimir Bunjac, vjerojatno će biti protiv - rekla nam je suradnica u njihovu klubu.

Pernarove razloge nismo uspjeli doznati jer nam je poručio da "s izdanjima Hanza Medije ne želi komunicirati".

- Osobno sam više protiv Konvencije nego za nju. Ako u se u njoj spominju spolne i rodne uloge, a ne znate kako će se to interpretirati i primjenjivati u praksi, onda je to nešto prema čemu sam skeptičan. To je protivno mom vjerskom osjećaju, odgoju i sustavu vrijednosti - izjavio je Branimir Bunjac.

Iznenađujuće je jasan stav predsjednika HSS-a Kreše Beljaka: - Načelan stav našeg kluba jest da je zaštita žene na prvome mjestu i podržat ćemo svaki dokument koji štiti ženu od nasilja. Ne dolazi u obzir da bi HSS podržao model ratifikacije poput poljskog.

Beljak tvrdi da HSS pod njegovim vodstvom ostaje vjeran stavovima utemeljiteljima stranke Stjepana Radića koji je, kaže, zaslužan za ulazak prve žene na ovim prostorima u politiku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:18