ZAPOSLENA U ZAJEDNICI SUSRET

Glasnogovornica ministrice Bernardice Juretić u sukobu interesa

Rožanković je u ministarstvu angažirana na ugovor o djelu kao vanjska suradnica, a u Susretu je zaposlena kako bi joj i dalje išao staž
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 CROPIX

Članica kabineta ministrice i glasnogovornica Ministarstva socijalne politike i mladih Miroslava Rožanković, koja obavlja taj posao od ožujka ove godine, još je uvijek, prema našim informacijama, zaposlena u Zajednici Susret, udruzi koja se bavi tretmanom ovisnika, čiji rad uvelike ovisi o financijskoj potpori spomenutog ministarstva.

Njezino je ime još sredinom prošlog tjedna, u vrijeme našeg postavljanja pitanja o zakonitosti takvog rada i mogućem sukobu interesa, na internetskim stranicama Zajednice Susret stajalo pod funkcijom voditeljice odnosa s javnošću te humanitarne organizacije.

Bez komentara

- Nemam komentara - odgovorila je na naš upit Miroslava Rožanković, ne demantirajući svoj neobični radni status. Zanimljivo je da je istom rečenicom - nemam komentara - odgovorila i Dina Drozdek, predsjednica Zajednice Susret, kad smo je pitali od kada do kada je Miroslava Rožanković radila u toj udruzi.

Radi se o udruzi koju je osnovala i godinama joj bila na čelu aktualna ministrica socijalne politike Bernardica Juretić.

Izvori bliski Rožanković objašnjavaju da sadašnja Vlada nema mogućnost zapošljavanja sebi bliskih kadrova nakon što je Ustavni sud zabranio praksu bivše Vlade koja je upravo na pozicije poput savjetnika i glasnogovornika zapošljavala osobe bez natječaja, no mandat im je trajao koliko i ministrima (tzv. revolving door). Ustavni je sud upravo činjenicu da su osobe zapošljavane bez natječaja ocijenio spornom.

Sadašnja Vlada pak namjerava, kako saznajemo, ponovno uvesti svojevrsni revolving door na način da će za ta mjesta raspisati natječaje, ali će propisati da za zapošljavanje nisu ključne ni kvalifikacije ni iskustvo, već intervju s čelnikom institucije. Međutim, dok to ne učini, glasnogovornici i drugi ne mogu se zaposliti - jer je na snazi zabrana zapošljavanja u državnoj službi. Mogu se angažirati kao vanjski suradnici putem ugovora o djelu. Međutim, angažiranima na taj način ne ide staž. Upravo je zato, tvrdi naš sugovornik, Miroslava Rožanković odlučila zadržati ranije zaposlenje u Zajednici Susret do raspisivanja natječaja, kako ne bi imala prekid radnog staža.

Dosad nije bila praksa da je glasnogovornik ministra radio taj posao kao vanjski suradnik te da interese ministarstva iznosi i zastupa osoba koja je istovremeno zaposlena negdje drugdje. Postavlja se pitanje kako Rožanković uspijeva obavljati oba posla istovremeno: prema priopćenjima i fotografijama, posao glasnogovornice ministrice oduzima joj cijeli radni dan, a nerijetko uključuje i putovanja.

Prijava inspekciji

Dodatno je upitno je li dopušteno raditi u udruzi koja, prema internetskim stranicama, trenutačno provodi pet projekata, od kojih je u četiri glavni financijer Ministarstvo kojem je Rožanković glasnogovornica.

To je, tvrdi Siniša Kuhar iz Sindikata državnih i javnih službenika, i protuzakonito.

- Takvo zapošljavanje osoba u ministarstvima putem ugovora o djelu je nezakonito jer se na mjesta koja su propisana sistematizacijom, sukladno zakonu, ne mogu angažirati vanjski suradnici. Bilo je još sličnih primjera koje smo uredno prijavili inspekciji - kaže Kuhar.

Mediji su pisali da je preko ugovora o djelu zaposlena i Marja Čolak, glasnogovornica Ministarstva kulture, no nije poznato je li i ona zadržala svoje radno mjesto na portalu Direktno, na kojem je bila zamjenica glavnog urednika.

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr. Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:21