KORONAVIRUS

Glasnogovornik slovenske vlade: ‘Zabrinuti smo, sve je više uvezenih zaraza iz Hrvatske‘

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 37 novih zaraza, osam više nego prethodni dan
 Bruno Konjević/Cropix

Sloveniju brine porast dnevnih zaraza koronavirusom, među kojima je sve više onih uvezenih iz Hrvatske, rekao je u petak glasnogovornik slovenske vlade za covid-19 na svom Twitter profilu.

"Sve nas brinu rezultati testiranja, sve je više importiranih slučajeva iz Hrvatske", naveo je Jelko Kacin, a posebno apostrofirao južnu Dalmaciju.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 37 novih zaraza, osam više nego prethodni dan.

Riječ je o najvećem broju zaraza zabilježenom u Sloveniji u jednom danu nakon 3. travnja, kad su bila otkrivena 43 nova slučaja.

Slovenska tiskovna agencija (STA) navodi da je u petak u Hrvatskoj rekordni broj novih zaraza, 208, najviše od od početka epidemije, s najvećom koncentracijom infekcija u Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Kacinovo upozorenje dovodi se u vezu sa špekulacijama o mogućim strožim mjerama na granici s Hrvatskom pred školsku godine u Sloveniji koja počinje početkom rujna.

"Slovenska vlada će poduzeti mjere da školska godina počne pravovremeno i u cjelini. Nitko, ni roditelji niti učitelji neće biti taoci neodgovornih noćnih zabava", naveo je Kacin.

I proteklih su se tjedana pojavljivala govorkanja da bi Slovenija 14 dana pred početak nastave mogla zatvoriti granicu s Hrvatskom, što su nadležni inače krajem prošlog mjeseca još demantirali, navodi slovenska agencija.

Na opasnosti povećanog broja slučajeva uvezenih iz Hrvatske, pogotovo mladih koji obično imaju lakši oblik covida-19 ali su opasnost za starije, proteklih je dana upozorilo više slovenskih epidemiologa koji se zauzimaju za oštriju kontrolu ulazaka, ali dodaju da o tome mora odlučiti vlada.

Neke od blažih varijanti koje su iznosili su preporuka svim mlađima koji se vraćaju iz Hrvatske da se na 14 dana samoizoliraju zbog starijih, ali i zbog početka školske godine.

Oštrije mjere obuhvaćale bi ulazak iz Hrvatske samo uz predočenje negativnog testa na covid-19 ili izdavanje rješenja o obveznoj 14-dnevnoj karanteni.

Slovenski radio navodi kako još nije jasno hoće li slovenska vlada Hrvatsku staviti na "crvenu" listu epidemiološki rizičnih država, ali dodaje da sve više domaćih stručnjaka upozorava na potrebu pooštravanja mjera zbog približavanja početka nove školske godine.

Slovenski Institut za javno zdravstvo (NIJZ) objavio je da razrađuje "više mogućnosti", ali da više od toga trenutno ne može reći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2022 17:03