StoryEditor
SABORSKI ZASTUPNIK

GLASNOVIĆ POTVRDIO DA IDE NA KONVENCIJU NJEMAČKIH NEONACISTA 'Da, idem na skup NPD-a, to je domoljubna stranka!'

 
 CROPIX, Twitter, Profimedia

Neovisni saborski zastupnik Željko Glasnović i član kluba zastupnika Neovisni za Hrvatsku potvrdio je u četvrtak kako će gostovati zajedno s drugim predstavnicima europske desnice na stranačkoj konvenciji radikalno desne Nacionalnodemokratske stranke Njemačke (NPD) sredinom studenoga.

U telefonskom razgovoru za Hinu ustvrdio je kako je NPD domoljubna i patriotski nastrojena stranka u Njemačkoj i odbio formulaciju da je riječ o ekstremističkoj i neonacističkoj stranci desnice.

Ocijenio je kako su "te etikete predrasude ljevičara koje danas ništa ne znače".

Za svoje gostovanje na konvenciji NPD-a rekao je da će se na tom skupu naći izaslanici i drugih stranaka koji smatraju da je Europa utemeljena na kršćanskim načelima.

NPD je na svojim internetskim stranicama objavio da će osim Glasnovića, koji je predstavljen kao "bivši hrvatski general i zastupnik hrvatskog parlamenta" na stranačkoj konvenciji posvećenoj izborima za Europski parlament sljedeće godine sudjelovat će i osnivač populističke francuske Nacionalne fronte Jean-Marie Le Pen, španjolski političar Alberto Torresano, kojeg organizator predstavlja kao "bivšu osobu od povjerenja Francisca Franca", osnivač krajnje desne talijanske stranke Forza Nuova (FN), neofašist Roberto Fiore.

NPD
 

Glasnović, koji je u Sabor ušao kao predstavnik dijaspore na neovisnoj listi, član je kluba zastupnika Neovisni za Hrvatsku uz Zlatka Hasanbegovića i Brunu Esih.

NPD je osnovan 1964., a stranku se uglavnom opisuje kao neonacističku. Pred njemačkim ustavnim sudom dosad je nekoliko puta propao pokušaj njezine zabrane.

Ustavni sud je prošle godine odbacio jedan takav pokušaj uz obrazloženje kako se radi o "nevažnoj stranci na saveznoj razini" i kako bi njezina zabrana bila "nesrazmjerna" s obzirom na to da zbog svoje sporedne uloge u političkom životu, iako je "jasno protuustavna i povezana s povijesnim nacionalsocijalizmom", ne može ugroziti ustavni poredak Njemačke.

NPD na saveznim izborima nikada nije prešao izborni prag.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2020 23:24