SDP JE PROTIV

Glasovac: ‘Zakon koji zadire u ljudska prava treba donijeti dvotrećinskom većinom‘

‘Stječe se dojam da ne idemo u pravcu kazni kao instrumenta odvraćanja građana od kršenja mjera, već na brutalno punjenje proračuna‘
Sabina Glasovac
 Damjan Tadic/CROPIX

Potpredsjednica SDP-a Sabina Glasovac poručila je u utorak da SDP neće glasati za izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti ako se one ne budu donosile dvotrećinskom većinom jer smatra da zadiru u ustavna prava građana. Pozvala je Vladu da ne "lomi stvari preko koljena".

- Iako nas je Vlada donedavno uvjeravala da ne treba dramatizirati, nego smirivati situaciju, očito je da je voda došla do grla i da smo u nuždi posegnuti za oštrijim mjerama. Vladin prijedlog u meni izaziva dvostruke osjećaje i stavove - s jedne strane, svjesni smo da, ako propisujemo određene obveze, moramo imati i način kako ćemo sankcionirati nepoštivanje tih obveza. S druge strane, stječe se dojam da ne idemo u pravcu kazni kao instrumenta odvraćanja građana od kršenja mjera, nego na brutalno punjenje proračuna - rekla je Glasovac novinarima u Saboru.

Usto, ustvrdila je, opasno zadiremo u ustavna građanska prava kad je riječ o nepovredivosti doma, odnosno, o zabrani privatnih okupljanja i načina na koji Vlada još nije jasno definirala način na koji će tu mjeru provoditi.

- Ako je intencija da se zakonom zadire u ljudska prava, onda je nedopustivo da se u Saboru to donosi običnom većinom - dodala je.

- SDP sigurno neće glasati za to da se zadire u ustavna prava građana na način da o tome odluči većina nazočnih u sabornici. Pružali smo ozbiljan otpor i kad je Vlada u proljeće pokušavala uvesti aplikaciju za praćenje građana i na tom stavu ostajemo i danas. Ako ćemo donositi takve odluke, onda to mora biti dvotrećinskom većinom, a hoćemo li uvoditi takve mjere, o tome treba raspraviti u Saboru - najavila je.

Glasovac je rekla kako joj je žao što Vlada ovakve odluke donosi preko noći, ustvrdivši kako je vrlo loša Vladina komunikacija s javnošću i građanima, ali i saborskim zastupnicima.

Dodala je kako se nada da će "Vlada prespavati i doći k sebi i da neće doći do toga da se, u situaciji kad živimo u neizvjesnosti, ne znamo što će biti sutra, kad će nam puknuti zdravstveni i socijalni sustav, netko igra na ovakav način i provocira da se opozicija u ime građana mora obraćati Ustavnom sudu".

Smatra da je u ovakvim kriznim situacijama ključna stvar komunikacija, iskrenost i razmjernost mjera.

- Molili smo da sjednemo za zajednički stol s pozicijom da vidimo u kakvoj smo situaciji i kako ići dalje jer bi se na taj način izbjegle ovakve situacije - rekla je Glasovac.

Smatra da je riječ o "neprimjerenom ponašanju Vlade" te da bi Vlada trebala biti otvorena i orijentirana na komunikaciju u kriznim situacijama, ali da je to izostalo.

- Nadam se da će odustati od toga da lome stvari preko koljena - zaključila je potpredsjednica SDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 02:05