ULOŽITI ILI NE

Glasujte u velikoj anketi: Hoćete li kupiti narodne obveznice?

Vlada izdaje obveznice. Minimanlni ulog koji građani mogu upisati iznosi 500 eura, a kamata je veća od tri posto

Ilustrativna fotografija

 Blickwinkel/Alamy/Alamy/Profimedia/Blickwinkel/alamy/alamy/profimedia

Prošlog je tjedna Vlada donijela odluku o izdavanju takozvane narodne obveznice. Zainteresirani građani moći će upisivati svoje uloge u državne obveznice od srijede (22. veljače) do 1. ožujka.

Minimanlni ulog koji građani mogu upisati iznosit će 500 eura. Riječ je o dvogodišnjem ulaganju, a kamata će biti znatno viša od one na bankarske depozite. Iz Vlade još nisu objavili konačnu stopu prinosa, ali poručiju da će godišnja kamata biti viša od tri posto.

Dakle, Vlada je obećala da će građani na svaku tisuću uloženih eura zaraditi najmanje 60 eura u dvije godine.

Ministar financija Marko Primorac poručio je da su koristi za građane od ulaganja u narodnu obveznicu prilično jasne s obzirom na trenutačne kamatne stope na depozite u bankama.

- Sada kao članica ne samo EU-a, nego još više i europodručja i Schengenskog prostora, s vrlo snažnim kredibilitetom, želimo omogućiti našim građanima da svoja sredstva, svoju štednju, ulažu u državne obveznice - naglasio je premijer Andrej Plenković.

Ministar Primorac rekao je da o kupnji narodnih obveznica mora razgovarati sa suprogum, ali da će se svakako potruditi nešto vlastitog novca uložiti u kupnju obveznica.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović poručio je kako će sigurno kupiti narodnu obveznicu.

- Investirat ću u njih, kupit ću obveznice. Mislim da je to jako dobar potez. Vjerujem da će ih i dobar dio ministara kupiti jer je to dobra prilika za investicije - poručio je Filipović.

I dok se još ne zna tko će sve od ministara na koncu kupiti narodne obveznice, već sada znamo barem jednog člana Vlade kojeg kamata od tri posto nije zainteresirala. Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da o kupnji obveznica nije razmišljao, ali i kako misli da ih neće kupiti "jer nije taj tip".

- Ljudima je to prilika da nešto zarade, ali ja osobno nisam sklon tome - rekao je.

A kako će građani reagirati na poruku da on kao ministar nije zainteresiran za kupnju narodnih obveznica?

- Ne moraju se ljudi baš u svemu na mene ugledati - poručio je Butković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:30