ZA HRVATSKU I DALJE TRAŽENI BJEGUNAC

GLAVAŠ NA SLOBODI ODLUČNO PORUČIO 'Sigurno se vraćam u Hrvatsku! Zapravo, nisam još odlučio...'

 Facebook

MOSTAR - Branimir Glavaš napustio je zatvor u Mostaru nešto iza 13 sati nakon što je oko 11 sati stigla odluka Suda BiH kojom je Ministarstvo pravde BiH ukinulo presudu za ratne zločine i naložilo njegovo puštanje iz zatvora.

"Normalno da ću se odazvati pozivu pravosudnih institucija Republike Hrvatske. Predmnijevam da će sljedeći korak biti da me Vrhovni sud pozove na ročište koje će zakazati gdje će ponovno razmatrati one akte, žalbe iz 2009. godine. Dakle vraćamo se na poziciju gdje smo bili dan prije odlučivanja Vrhovnog suda 2010. godine", rekao je Glavaš ispred zatvora u Mostaru iz kojega je oslobođen pošto mu je obustavljeno izvršavanje kazne zatvora.

Potvrdio je da još nije donio definitivnu odluku o povratku u Hrvatsku navodeći da će se oko toga konzultirati sa svojim odvjetnicima.

"Sačekat ću par dana. Vidjet ću, stupit ću u kontakt sa svojim odvjetnicima i donijeti odluku", dodao je. Izrazio je zadovoljstvo odlukom Ustavnoga suda RH i odlukom da ga se pusti iz zatvora.

"Ja sam zadovoljan i sretan jer ovaj moj izlazak znači prvi korak ka konačnom cilju, a konačni cilj je pobjeda u pravnoj proceduri dokazivanja svoje nevinosti i potvrda čistoće Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj", rekao je Glavaš nakon izlaska iz zatvora.

FOTOGALERIJA: Nakon četiri godine provedene u zatvoru u Mostaru, Branimir Glavaš pušten je na slobodu

Sud BiH obustavio je u utorak izvršenje kazne zatvora osuđenom Branimiru Glavašu nakon što je prethodno Ustavni sud Hrvatske poništio drugostupanjsku presudu kojom ga je Vrhovni sud pravomoćno osudio na osmogodišnju kaznu zatvora koju je izdržavao u BiH.

Po Glavaševim riječima odluka Ustavnog suda Hrvatske te sam izlazak iz mostarskog zatvora predstavlja "kilometarski korak u dokazivanju istine".

Upitan o tjeralici koju je za njim raspisao Zagrebački županijski sud s obzirom da je sada na snazi nepravomoćna presuda kojom je bio osuđen na desetogodišnju kaznu zatvora, Glavaš je rekao da se radi o pitanju tehničke naravi te da su njegovi odvjetnici zatražili od Vrhovnog suda da se ona povuče.

"To je jedan normalni pravni slijed događanja iako su se okolnosti promijenile. Ali, smatram da sud nije dovoljno razmotrio sve okolnosti s obzirom da ja iza sebe imam pet godina, dva mjeseca i četiri, pet dana zatvora. Smatram da se te odredbe zakona ne mogu primjenjivati sada u ovim okolnostima", naveo je Glavaš.

Glavaš se u pratnji bliskog prijatelja i stranačkog kolege Ivana Drmića prošetao od zatvora do mostarskog hotela Ere gdje se kratko zadržao na piću. Nakon toga uputio se u obiteljsku kuću u mjestu Drinovcima kod Gruda.

SUD U ZAGREBU RASPISAO TJERALICU ZA BRANIMIROM GLAVAŠEM Ako uđe u Hrvatsku, bit će odmah uhićen

I dalje je na snazi nepravomoćna presuda protiv Glavaša za ratne zločine u trajanju od deset godina, što je prema hrvatskom zakonu razlog za njegovo zatvaranje do donošenja pravomoćne presude. Stoga Glavaš vjerojatno još neko vrijeme neće doći u Hrvatsku, premda i ta opcija, unatoč tjeralici, nije u potpunosti isključena.

Fotografija sa službene Facebook stranice Branimira Glavaša

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 16:47