ODLUKA SUDA USKORO

Glavaš neće biti oslobođen, ali mu je kazna promijenjena?

Može dobiti više, ali i manje godina zatvora. Prvostupanjska presuda je preinačena, no u ovom se trenutku još ne zna je li mu kazna veća ili manja
 Boban/CROPIX

ZAGREB - Vrhovni sud RH nije oslobodio Branimira Glavaša krivnje za ratne zločine u Osijeku, ali nije ni potvrdio prvostupanjsku presudu suca Željka Horvatovića od 10 godina zatvora.

Veliko iščekivanje

Prema neslužbenim informacijama koje smo dobili iz pravosudnih krugova, Vrhovni sud je preinačio prvostupanjsku presudu Glavašu, ali je u ovom trenutku nemoguće pouzdano doznati je li izrekao strožu ili blažu kaznu od prvostupanjskih deset godina zatvora. Odluku je peteročlano sudsko vijeće Vrhovnog suda, kako neslužbeno doznajemo, donijelo još polovicom lipnja, a ovih se dana privodi kraju pisanje njezina obrazloženja. Očekuje se da će presudu taj sud službeno objelodaniti do kraja idućeg tjedna.

Sjednica Vrhovnog suda na kojem je peteročlano sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Senke Klarić-Baranović pretreslo prvostupanjsku presudu, te argumente obrane optuženih i Državnog odvjetništva, koje se također žalilo na Horvatovićevu presudu, trajala je tri dana: 31. svibnja te 1. i 2. lipnja. Uz sutkinju Klarić-Baranović, sudsko vijeće Vrhovnog suda koje je donijelo pravomoćnu presudu za osječke ratne zločine čine suci: Branko Brkić, Marijan Svedrović, Ranko Marijan i Melita Božičević-Grbić. U odvjetničkom timu Branimira Glavaša i ostalih petero nepravomoćno osuđenih za osječke ratne zločine vlada veliko iščekivanje.

Slavljenička atmosfera

Ovih su dana do njih dolazile posve oprečne informacije o presudi Vrhovnog suda. Prvo je među njima prostrujala informacija koju Glavaševi odvjetnici i priželjkuju, a prema kojoj je Vrhovni sud poništio prvostupanjsku presudu i predmet vratio na ponovno suđenje na Županijskom sudu u Zagrebu.

Jedan od Glavaševih odvjetnika, Veljko Miljević, požurio je u javnost izaći s izjavom da njegov klijent razmišlja o povratku u Hrvatsku ako mu se omogući obrana sa slobode u ponovljenom postupku. U osječkom sjedištu HDSSB-a nakratko je zavladala slavljenička atmosfera.

Promjene stavova

Dva dana poslije do Glavševih je odvjetnika, međutim, doprla vijest da presuda Vrhovnog suda i nije tako ohrabrujuća. Branimir Glavaš je iz Drinovaca u BiH opovrgnuo svog odvjetnika Miljevića rekavši da mu ne pada na pamet pregovarati s hrvatskim vlastima o povratku kako bi se u ponovljenom postupku branio sa slobode, nego da se u Hrvatsku može vratiti samo “uzdignuta čela”, dakle kao slobodan čovjek.









Najviše proveo po bolnicama jer je ugrozio život štrajkajući glađu

Glavaš u pritvoru proveo svega 10 mjeseci, od toga 6 dana u Remetincu, 36 dana u osječkom zatvoru te 8,5 mjeseci u bolnicama.

od 26. listopada 2006. do 30. listopada 2006. u pritvoru Remetinec u Zagrebu.

od 30. listopada do 2. prosinca 2006. zbog štrajka glađu u zatvorskoj bolnici 12. 12. 2006. postupak prekinut, Glavaš na slobodi

od 2. prosnica 2006. do 10. veljače 2007. kao slobodan građanin liječio se na odjelu KB Osijek

od 10. veljače 2007. do 17. travnja 2007. boravio na kućnoj njezi u Osijeku

17. travnja 2007. vraćen u zatvor u Osijeku

11. siječnja 2008. HDZ-ova većina u Saboru odbija mu ukinuti imunitet i sud ga pušta na slobodu.









Getoš-Magdić otkrila da je naredio ubojstva

15. srpnja 2005. Krunoslav Fehir Mladenu Bajiću ispričao detalje o ubojstvu Čedomira Vučkovića i Đorđa Petkovića u garažama i optužio Glavaša kao nalogodavca.

U ljeto 2005. Vladimir Faber preuzeo mjesto načelnika PU osječko-baranjske i počeo kriminalističku obradu o osječkim ratnim zločinima.

10. svibnja 2006. Glavašu ukinut imunitet radi pokretanja istrage za ubojstvo Vučkovića i Petkovića, u slučaju nazvanom “garaža”.

16. listopada Gordana Getoš Magdić u iskazu pred policijom priznala da je zapovjedala “killer vodom” pri Samostalnoj uskočkoj satniji i da je naloge dobivala od Glavaša.

6. travnja 2007. Osječko županijsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu za slučaj “selotejp”

9. svibnja 2007. Zagrebačko županijsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu za “garažu”.

Kraj svibnja 2007. Dvije optužnice objedinjene i predmet prebačen u Zagreb

15. listopada 2007. Počelo suđenje Glavašu i ostalima pred Županijskim sudom u Zagrebu

7. rujna 2008. Suđenje pre-kinuto zbog stanke dulje od dva mjeseca u glavnoj raspravi.

4. studenoga Počelo ponovoljeno suđenje Glavašu i ostalima

28. travnja 2009. Završeno suđenje.

Početkom svibnja 2009. Uoči izricanja presude Glavaš napustio Hrvatsku.

8. svibnja 2009. Županijski sud u Zagrebu izrekao presudu: Glavašu za ubojstvo u garažama - pet godina zatvora, za ubojstva na Dravi - osam godina zatvora, jedinstvena kazna od 10 godina. Ivici Krnjaku - 8 godina , Gordani Getoš Magdić - sedam, a Dinu Kontiću, Tihomiru Valentiću i Zdravku Dragiću po pet godina zatvora.

U studenom 2009. odvjetnici osuđenih i Državno odvjetništvo uložili žalbu na presudu.

31. svibnja 1. i 2. lipnja 2010. Vrhovni sud održao sjednicu o žalbama

srpanj 2010. Očekuje se pravomoćna presuda Vrhovnog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:09