IMAT ĆE ZASTUPNIKA

Glavaš s Plenkovićem dogovorio kako će HDSSB preživjeti unatoč protivljenju osječkog HDZ-a

U Sabor šalje Josipa Salapića, koji se nedavno iz Osijeka preselio u Zagreb i bit će kandidat u 7. izbornoj jedinici
 Goran Mehkek/Cropix

Iako su ove parlamentarne izbore odlučili preskočiti u smislu samostalnog izlaska na izbore, i to prvi put otkako su 2005. godine osnovani nakon razlaza s HDZ-om, HDSSB Branimira Glavaša ipak bi i u sljedećem mandatu trebao imati svog saborskog zastupnika.

Dosadašnja petogodišnja suradnja s HDZ-om i podržavanje vlada, prvo Tihomira Oreškovića te zatim i Andreja Plenkovića, rezultirala je uvrštavanjem HDSSB-ova Josipa Salapića na šesto mjesto HDZ-ove liste u VII. izbornoj jedinici. Predsjednik HDSSB-a Branimir Glavaš još nam je prije mjesec dana najavio ovakav rasplet, iako bi možda bilo logičnije da Salapić bude na listi u IV. izbornoj jedinici gdje je rođen i gdje je donedavno živio. No, osječko-baranjski HDZ na čelu s potpredsjednikom HDZ-a Ivanom Anušićem nije želio niti čuti za bilo kakvu suradnju s HDSSB-om, a pogotovo da se njihov kandidat nađe na listi koju će nositi Anušić.

- Suradnja je dogovorena s predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem koji je svjestan činjenice da sam mu i ja u posljednje četiri godine bio saveznik u Saboru i koji je odmah rekao da će voditi brigu o tome da se jedan naš kandidat nađe na njihovoj listi. Samo je od nas tražio da mu ne uvjetujemo izbornu jedinicu, a nama to nije bio problem - rekao je Glavaš. Dodao je da HDSSB ne ulazi u formalnu koaliciju s HDZ-om, nego će samo Salapić kao njihov član biti na listi HDZ-a.

- Bilo nam je važno politički preživjeti na nacionalnoj razini i imati jedan izvorni mandat, a vjerujem da će se to i ostvariti. Od jeseni, pak, ozbiljno ulazimo u pripreme za lokalne izbore sljedeće godine - poručio je Glavaš.

Zadovoljan je i Salapić, koji je trenutačno na funkciji državnog tajnika u Ministarstvu pravosuđa.

- Odlično smo surađivali u posljednjih pet godina i bilo je logično da se ta suradnja nastavi, kao što je i logično da budem u VII. jedinici jer s obitelji živim u Zagrebu. Mislim da nas ovdje čeka jako dobar rezultat, odnosno minimalno šest mandata, a vjerujem i više s obzirom na to da imamo stvarno jaku listu s ministrima Tomom Medvedom i Tomislavom Ćorićem, bivšim ministrima Nadom Murganić, Davorom Ivo Stierom... - rekao je Salapić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:59