POZIV IZ BiH

GLAVAŠ TELEFONOM IZ ZATVORA SRUŠIO USTAV: HDSSB je još u subotu donio konačnu odluku

Klub zastupnika odluku je donio u dogovoru s predsjednikom stranke Šišljagićem i Branimirom Glavašem
Medjugorje, 200110.Utakmica izmedju NK Imotski - NK Osijek u Medjugorju.Na fotografiji: Branimir Glavas.Foto: Branimir Boban / CROPIX
 Branimir Boban / CROPIX

HDSSB je još u subotu donio načelnu odluku da neće podržati najavljene izmjene Ustava, premda je s Kukuriku koalicijom i ostalim partnerima sve do tada aktivno sudjelovao na bistrenju novih odredbi Ustava. Dakle, i prije nego što je Nacrt prijedloga u ponedjeljak dobio zeleno svjetlo na saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav u Glavaševoj stranci znali su da ga neće podržati u predloženom obliku.

Kako doznajemo od jednog visokopozicioniranog člana stranke, u subotu su održane sjednice Glavnog odbora, Predsjedništva i Kluba zastupnika na kojima je predstavljen Nacrt prijedloga ustavnih promjena, koji je za njih bio neprihvatljiv u brojnim odredbama.

Tvrde da su na to ukazivali i na svim prethodnim radnim sastancima kada se Nacrt dogovarao, ali da njihove sugestije nisu uvažene. Već tada je Klub zastupnika HDSSB-a u dogovoru s predsjednikom stranke Vladimirom Šišljagićem te utemeljiteljem Branimirom Glavašem, koji je telefonski kontaktiran u BiH, odlučio da će višim tijelima stranke predložiti da se od Sabora zatraži odgoda izglasavanja ustavnih promjena.

Odlučeno je i da će se sljedećih dana kontaktirati s ustavno-pravnim stručnjacima, pa se razgovaralo s dvojicom profesora na Pravnom fakultetu u Osijeku, koji su im iskazali svoje primjedbe na Nacrt prijedloga. Zatim je u srijedu na sjednici Predsjedništva stranke podržan prijedlog o zahtjevu za odgodu izglasavanja ustavnih promjena i onda je prijedlog upućen predsjedniku Sabora Josipu Leki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 13:37