A OTAC NE PRIZNAJE USTAV

Glavašev sin Filip (19) postaje osječki sudac porotnik

Filip Glavaš bit će sudac porotnik iako njegov otac, kojeg on otvoreno podržava, ne priznaje hrvatske zakone
 Vlado Kos/CROPIX

OSIJEK - Devetnaestogodišnji sin Branimira Glavaša, Filip, od jesni će biti sudac porotnik Općinskog suda u Osijeku. Na tu je dužnost imenovan 7. srpnja, odlukom osječkoga Gradskog vijeća koje je prihvatilo prijedlog Odbora za izbor i imenovanja iz lipnja ove godine. Na imenovanje sudaca porotnika, među kojima je i Filip Glavaš, svoj je potpis 23. lipnja, stavio i osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo.

Glavašev sin tako će sjediti u sudskim vijećima Općinskog suda u Osijeku unatoč tome što njegov otac ne priznaje hrvatske zakone i presude koje su mu, u suđenjima za ratne zločine, izrekli Županijski sud u Zagrebu, a zatim i Vrhovni sud.

Zakon, očito, nije bitan

Zanimljivo je da je Glavašev sin imenovan sucem porotnikom unatoč tome što Zakon o sudovima priječi da na tu dužnost budu imenovani pripadnici neke političke stanke. Za suce porotnike važi ista odredba kao i za suce, regulirana člankom 94. Zakona o sudovima.

Ondje izrijekom stoji da je pripadnost nekoj stranci nespojiva s dužnošću suca porotnika. Filip Glavaš, naime, član je Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB), stranke koju je osnovao njegov otac.

Na službenim internetskim stranicama HDSSB-a stoji i da je Filip Glavaš član Regionalnog vijeća stranačke mladeži.

Zakonom o sudovima propisano je (članak 131.) da za suca porotnika može biti imenovan punoljetni hrvatski državljanin, dostojan obnašanja dužnosti suca porotnika. Filip Glavaš, međutim - u svibnju prošle godine, pet dana nakon što je Branimir Glavaš nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora i već se nalazio u bijegu - na stranačkom je skupu HDSSB-a u Belišću zapalio zastavu HDZ-a, objašnjavajući to znakom prosvjeda zbog presude njegovu ocu.

‘Opet bih zapalio zastavu’

- Zastavu sam zapalio zbog toga što su Ivo Sanader i HDZ mom ocu nanijeli nepravdu i već četiri godine ga progone, lažno su ga optužili i presudili mu u politički montiranom procesu - rekao je Filip Glavaš na konferenciji za novinare koju je potom sazvao. Tom je prigodom pozvao članove HDSSB-a da se ne odazivaju pozivu policije.

“Bez obzira na posljedice, čin paljenja zastave bih ponovio”, rekao je prkosno Glavaš junior. Unatoč svemu, 19-godišnji Filip Glavaš od jeseni će zajedno sa sucima Općinskog suda u Osijeku sjediti preko puta optuženih kojima će se ondje suditi.

SUDAC POROTNIK

Ne smiju biti ni u kakvoj vezi s politikom

Sudac porotnik može postati svatki punoljetani hrvatski državljanin, ali ga prvo mora imenovati županijska skupština ili gradsko vijeće, sindikat, udruga poslodavaca i gospodarska komora. Prije samog imenovanja sudaca porotnika potrebno je pribaviti mišljenje predsjednika suda koji s očituje o kandidatima. Uz to da kandidat mora biti “dostojan obavljanja dužnosti suca porotnika”, na njih se primjenjuju i zakonske odredbe koje se odnose na suce. Ne smiju biti članovi političke stranke niti se baviti političkom djelatnošću, ne smiju se koristiti svojim radom u sudu i ugledom suda za ostvarenje svojih prava, ne smiju obavljati odvjetničku ili... ( Ž. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 08:39