RASPRAVA U SABORU

Glavašević: ‘Ekstremističke organizacije poput Vigilarea od 2009. su primile 707 milijuna dolara‘

Podsjetio je na aktivnosti kao što su otvaranje klinika za pobačaje u ruralnim krajevima Hrvatske koje odvraćaju žene od prekida trudnoće
Saborski zastupnik Bojan Glavašević
 Damjan Tadic/Cropix

Saborski zastupnika Bojan Glavašević (Klub zeleno-lijevog bloka) upozorio je u srijedu da su ekstremističke i fundamentalističke organizacije od 2009. do 2018. primile preko 707 milijuna dolara od privatnih financijera iz SAD, Rusije i neki europskih zemalja.

„Od 2009. do 2018. ekstremističke i fundamentalističke organizacije poput U ime obitelji, Vigilare i Ordo iuris primile su preko 707 milijuna američkih dolara od privatnih financijera iz SAD-a, Ruske Federacije i nekih europskih zemalja”, kazao je Glavašević pozivajući se na izvješće Europskog parlamentarnog foruma za seksualna i reproduktivna prava.

U izvješću, rekao je, raskrinkava se mreža financiranja društvenih i političkih organizacija čije je svrha unazaditi prva žena i LGBT osoba u državama EU pa tako i u Hrvatskoj.

Izvješće pokazuje da se godišnje financiranje za ekstremiste i fundamentaliste i njihove organizacije u Europi povećalo četiri puta, s 22,2 milijuna dolara u 2009. na 96 milijuna dolara u 2018, te da najveći financijeri dolaze iz Francuske, Italije, Njemačke, Španjolske i Poljske, dodao je.

„Neovisno slažete li se vrijednostima i ciljevima ovih vjerskih fundamentalista ili ne morali biste osuditi njihove metode koje su naprosto nezakonite i predstavljaju pokušaj hakiranja demokracije”, ustvrdio je Glavašević.

Podsjetio je na aktivnosti kao što su otvaranje klinika za pobačaje u ruralnim krajevima Hrvatske koje odvraćaju žene od prekida trudnoće do pokušaja diskriminiranja LGBT osoba poticanjem mržnje protiv njih.

Ukazao je i na slučaj tijekom lokalnih izbora kada je strana organizacija registrirana u Španjolskoj CitizenGo slala SMS poruke u kojima je , kako je kazao, širila laži protiv platforme Možemo i Tomislava Tomaševića, a potpisivala izvjesna Anamarija Marković, poznata kao inicijatorica peticije za zabranu iznajmljivanja apartmana gej osobama.

Glavašević je najavio slanje izvješća Europskog parlamentarnog foruma Državnom izbornog povjerenstvu i Sigurnosno-obavještajnoj agenciji jer „ovdje nije pitanje obrane konzervativnih vrijednosti nego demokracije i ustavno-pravnog poretka Hrvatske za koji su naši branitelji i civili ginuli, za koje je i moja obitelj ubijana”.

Stephen Nikola Bartulica (DP) kazao je da su Glavaševićeve teze promašene.

„Čini mi se da su se određene strukture navikle na hegemoniju i dominaciju, da sve što je protiv njihove vizije je nešto što ne spada u mainstream, to neće proći”, rekao je Bartulica.

Ističe da je uloga civilnog društva da bude korektiv vlasti i da je zato potrebna sloboda i nezavisnost u smislu financiranja. „Kako mogu udruge koje ovise o javnim izvorima novaca biti korektiv vlasti”, upitao je Bartulica.

Dalija Orešković (Klub Centra i GLAS-a) osvrnula se u slobodnom govoru na otvaranje predmeta Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa protiv gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića zbog moguće povrede zakona kod imenovanja u Zagrebačkom holdingu ustvrdivši kako takvu blamažu u radu Povjerenstva nije očekivala.

Orešković tvrdi da je Povjerenstvo od 2013. u slučaju kolizije dvaju zakona prednost u svim predmetima dosljedno davalo Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi, a da sada nakon svih tih silnih godina zauzima potpuno drugačiji stav.

„Sve ovo upućuje na moju sumnju da je Povjerenstvo postalo igračka u rukama vladajućih”, poručila je Orešković, inače bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanju o sukobu interesa.

Ako se prihvati ovo novo tumačenje, upozorila je, moglo bi doći do blokade i usporavanja upravljanja u svih 576 lokalnih jedinica i do sprječavanja promjena. Dodala je pritom da ne brani Tomislava Tomaševića nego zakon i pravnu sigurnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:30