‘TOTALNI BULLSHIT‘

Glavašević: ‘Umjesto za obnovu, Vlada potajno daje više za Inicijativu triju mora‘

‘Daje se za tajništvo inicijative u kojem porezni obveznici neće plaćati samo HDZ-ove uhljebe, nego i uhljebe iz drugih zemalja‘
Bojan Glavašević
 Damjan Tadic/CROPIX

Saborski zastupnik Bojan Glavašević (Klub zeleno-lijevog bloka) rekao je u četvrtak da je Vlada potajno povećala proračun za Inicijativu triju mora, projekt za koji tvrdi da Hrvatskoj neće donijeti nikakvu korist, umjesto da je taj novac preusmjerila u obnovu od potresa.

- Skoro četvrt milijardi kuna Vlada je, umjesto u obnovu od potresa, odlučila dati za političku inicijativu koja je mrtva i od koje Hrvatska neće imati koristi - izjavio je Glavašević u slobodnom iznošenju stajališta nezadovoljan što je diskvalificiran amandman Kluba zeleno-lijevog bloka na rebalans proračuna da se novac za Inicijativu triju mora usmjeri na obnovu.

Glavašević je pritom podsjetio da je za Inicijativu triju mora u proračunu bilo predviđeno 15 milijuna kuna, a da je potom Vlada taj iznos povećala na 54 milijuna kuna, a sad rebalansom traži da se dodatno podigne na 96 milijuna kuna.

- Daje se za tajništvo inicijative u kojem porezni obveznici neće plaćati samo HDZ-ove uhljebe, nego i uhljebe iz svih drugih zemalja koji sudjeluju u toj priči i sve to šutke i ispod žita - dodao je Glavašević ustvrdivši da je Vlada diskvalificirala amandman KLZ-a da nije u skladu sa Zakonom o proračunu kako bi spriječila da se o tome govori.

"Znaju da je ova priča totalni bullshit, sram ih može biti”, rekao je Glavašević.

Dalija Orešković (Klub Centra i GLAS-a) osvrnula se u slobodnom govoru na novu aferu povezanu s HDZ-ovim gradonačelnikom Otoka Josipom Šarićem koji je navodno u pet godina potrošio na službenim karticama 700 tisuća kuna za razne hotele, poklone, restorane...

- Njega i ostale lokalne jedinice bi trebao istraživati USKOK, a na razini čitave države imamo svega 33 pravosudna dužnosnika - upozorila je Orešković.

Dodala je i kako je državnih odvjetnika oko 600 koji rješavaju godišnje oko 500 tisuća različitih predmeta, kao i da u USKOK-u i četiri glavna država odvjetništva u odjelima za istraživanje imovinske koristi nisu zaposleni stručnjaci iz područja financija i poreza.

- Bez jačanja kapaciteta tijela kaznenog progona od borbe protiv korupcije neće biti ništa - ustvrdila je Orešković.

Marin Miletić (Klub Mosta) u slobodnom govoru založio se za osobe s Downovim sindromom kojih je u Hrvatskoj 1607. Kaže da nemaju ravnomjeran tretman i skrb te da su kriteriji za dobivanje osobne invalidnine neujednačeni.

- Riječ je o 3 milijuna kuna koje bi država trebala osigurati godišnje da te osobe imaju pravo na osobnu invalidninu, toliko vrijede tri vladina Audija - rekao je Miletić.

Katarina Nemet (Klub IDS-a) apelirala je na Ministarstvo obrazovanja da ponovno razmotri odluku o rovinjskoj strukovnoj školi "Eugen Kumičić" i dopusti im ustrojavanje novih razrednih odjeljenja za zanimanja automehatroničar, vodinstalater, elektrointalater i elektromehaničar.

- Za tim zanimanjima postoji znatna potreba na tržištu rada u Rovinju i cijeloj Istarskoj županiji - istaknula je Nemet.

Hrvoje Zekanović (Hrvatski suverenisti) pozvao je pak sve potencijalne svjetske investitore da se jave na otvoreni javni poziv za razvojni projekt "Batižele" u Šibeniku koji će, tvrdi, doprinijeti novoj renesansi grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:57