LJUDI PADAJU S NOGU

Glavna sestra KBC-a Split upozorava: ‘Nedostaje nam oko 300 medicinskih sestara‘

U europskim zemljama na intenzivnoj idu dvije sestre na jednog teškog bolesnika, a u KBC-u Split je pet sestara na 10 bolesnika
 Tom Dubravec/Cropix

Zbog nedostatka kadra je KBC Split raspisao natječaj za zapošljavanje u kojem traže čak 70 medicinskih sestara, no na natječaj se javilo tek njih 14.

Najviše medicinskih sestara nedostaje na intenzivnom liječenju i na hitnom prijmu, no i na drugim bolničkim odjelima ih nema dovoljno. Bolnički posao zbog svoje složenosti nije privlačan onima koji su tek završili medicinsku školu, posebice u uvjetima epidemije. Inače, plaća za medicinske sestre i tehničare u bolnici je od pet do sedam tisuća kuna

- Brojka koja je potrebna prema normativima s kojima određujemo broj djelatnika - trenutno u splitskoj bolnici nedostaje ih oko 300, rekla je za HRT glavna sestra KBC-a Split Marija Grančić.

Viši medicinski tehničar u Jedinici intenzivnog liječenja KBC-a Split Marko Zoraja je rekao da u europskim zemljama na tom odjelu idu dvije sestre na jednog teškog bolesnika, a u KBC-u Split je pet sestara na 10 takvih bolesnika, pa sestre i tehničari doista padaju s nogu.

- Iznimno je teško biti kontinuirano pod tolikim pritiskom, odnosno stresom, pod tolikom količinom posla da vi zapravo morate biti non stop u funkciji, u pogonu i nemate niti sekundu za odmor, pojasnio je za HRT dr. sc. Ivan Agnić iz Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:10