‘U MREŽI PRVOG‘

Glavna tajnica Sindikata učitelja: ‘Tražimo što hitnije prioritetno cijepljenje prosvjetnih djelatnika‘

Tuškan smatra da je zabrinjavajuće što se u nekim školama simptomi zanemaruju te se učenici nakon par dana vraćaju na nastavu
 U mreži Prvog/Hrvatski radio

Državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak u emisiji "U mreži Prvog" kazao je da je u školama zaraženo 432 učenika i 138 djelatnika.

Što se tiče školske nastave, Paljak je kazao da je preko 75 posto škola u Hrvatskoj na A modelu, dok je na C modelu ispod tri posto škola.

- U srednjim školama se pojavljuje A i C model u raznim kombinacijama, oko 18 posto - dodao je Paljak.

Glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan kazala je da je posebno zabrinjavajuće da se u nekim školama simptomi zanemaruju te da se učenici nakon što nekoliko dana ostanu kod kuće vraćaju na nastavu. Smatra da se i ne provodi dovoljno testiranja.

- Ne možemo govoriti o realnoj situaciji. Ono što je jako uznemirilo zaposlenike u školama je sustavno kršenje mjera, nejednaki kriteriji i ne pružanje dobrog primjera svim učenicima. Dok oni ne mogu ništa, ne idu ne ekskurzije, mjere krše oni koji bi trebali davati primjer. Mi tražimo što hitnije prioritetno cijepljenje, nikakva prisila - kazala je Tuškan dodajući da je interes velik.

- Problem je da su se neki već prijavili putem OIB-a kao neprioritetna skupina pošto te mogućnosti nije bilo, ne može se dvaput prijaviti. Aplikacija bi dala jasnu sliku koliko je zaposlenika zainteresirano - kazala je.

A model nastave na Banovini

Profesorica Sonja Turk iz Strukovne škole Sisak rekla je da je za maturante na snazi model A, dok je za ostale učenike na snazi model B. Epidemiološka situacija u školi, dodaje Turk, je stabilna.

- Za jedan razred je propisana mjera samoizolacije - kazala je Turk dodajući da je oko desetak djelatnika cijepljeno s dvije doze.

- Broj učenika koji su trajno promijenili boravište odnosno školu je mali, od 450 učenika to ih je učinilo svega desetak - kazala je Turk.

Paljak je kazao, gdje se moglo, na Banovini se napravilo sve preduvjete da se ide na A model.

Tuškan je upozorila kako na Banovini treba raditi na programima prevencije stresa, kao i na nedostatak pomoćno tehničkog osoblja te potrebu zaštite ranjivih zaposlenika.

Turk je komentirala i incident koji se dogodio u Strukovnoj školi Sisak kad je muškarac ušao u školu te prijetio da ima bombu.

- Naši učenici redovno provode vježbe evakuacije pa u prvi moment nisu znali o čemu se radi. Smireno su napustili zgradu, odlično su to odradili. Pokazalo se da su te vježbe korisne ne samo zbog potresa, nego i zbog takvih izvanrednih okolnosti - kazala je.

Psihosocijalna pomoć

Osvrnula se i na psihološko stanje prosvjetnih djelatnika svoje škole.

- Svi djelatnici se nose s ovom situacijom iznimno dobro, iako vjerujem da im nije svejedno. Svjesni smo da je rad u učionicama nezamjenjiv, s druge strane mnogi djelatnici žive s članovima obitelji koji su rizični. Fokusirani smo prvenstveno na učenike i da oni dobiju najviše od ovakvog oblika nastave - kazala je Turk.

Paljak je naglasio kako ministarstvo vodi računa o psihosocijalnoj pomoći stradalom stanovništvu na Banovini.

- Psihoza je dolje drugačije vrste i treba biti oprezan - upozorio je.

Što se tiče škola na Banovini, Paljak je u emisiji "U mreži Prvog" kazao kako su sanacijski prioriteti završeni.

- Četiri škole su prioritetne, a ministarstvo je sastavilo je katalog za potencijalne donatore kako bi dobili uvid u kompletnu situaciju - kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:45