NOVA ŠEFICA

Glavna tužiteljica protiv Sanadera i HDZ-a preuzima Uskok?: ‘Veliki je pravni i moralni autoritet‘

Osim "centralnoga" predmeta Fimi-Media, bila je tužiteljica i u nizu predmeta proizašlih iz te afere

Željka Mostečak

 Damjan Tadić/CROPIX

Željka Mostečak, bivša šefica Odjela tužitelja USKOK-a, a sada zamjenica glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek, koju ona navodno razmatra kao najizglednije rješenje na čelu USKOK-a, tužiteljica je s dugogodišnjim stažem u nekima od najpoznatijih antikorupcijskih predmeta.

Mostečak je bila glavna tužiteljica u aferi Fimi-Media koja je nakon višegodišnjega postupka dovela do pravomoćne osuđujuće presude bivšemu premijeru Ivi Sanaderu, ali i aktualnoj vladajućoj stranci HDZ-u koja je osuđena kao pravna osoba, a za koji dobila državnoodvjetničku nagradu.

Osim "centralnoga" predmeta Fimi-Media, bila je tužiteljica i u nizu predmeta proizašlih iz te afere poput Fimi-Media HAC, Fimi-Media MUP, Fimi-Media - Fonda za zaštitu okoliša i slično, a prije odlaska na funkciju u DORH bila je glavna tužiteljica i u tzv. aferi Remorker - HAC, gdje je bio optužen i bivši ministar prometa Božidar Kalmeta.

O Mostečak kolege u tužiteljstvu imaju samo riječi hvale te navode kako je riječ o neprikosnovenom pravnom, ali i moralnom autoritetu. Ništa lošije mišljenje o njoj nemaju niti odvjetnici koji su se s njom susretali u sudnicama na suprotstavljenim stranama i koji tvrde da je riječ o smirenoj i koncentriranoj tužiteljici koja nikad ne gubi živce.

Željka Mostečak već dulje od 25 godina radi u sustavu Državnog odvjetništva RH. Počela je kao savjetnica u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, gdje je za zamjenicu Općinskog državnog odvjetnika imenovana 1997. godine. S vremenom je napredovala u zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo.

Godinama je radila i kao zamjenica ravnatelja USKOK-a u mandatima Dinka Cvitana i Tamare Laptoš, a 2018. godine imenovana je za zamjenicu glavnog državnog odvjetnika RH. Od tada radi u Kaznenom odjelu DORH-a, kao jedna od ukupno 29 zamjenika GDO-a.

Željka Mostečak lani je izabrana i u novi sastav Državnoodvjetničkog vijeća te je postala predsjednica tog tijela nadležnog za imenovanje i razrješenje državnih odvjetnika i njihovih zamjenika, vođenje postupka i odlučivanje o stegovnoj odgovornosti zamjenika državnih odvjetnika te za obavljanje drugih poslova.

Prema neslužbenim informacijama, glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek namjerava je postaviti kao vršiteljicu dužnosti ravnatelja USKOK-a, a izgledna je kandidatkinja i u predstojećem izboru za ravnateljicu tog ureda DORH-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:20