KAKO JE LAGAO

Glavna urednica Slobodne Dalmacije: Puljak je izrekao niz laži na naš račun. Ali, profesionalno ćemo pisati i dalje

Glavna urednica Slobodne Dalmacije odgovara gradonačelniku Splita u ostavci na njegov istup u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2

Bojan Ivošević i Ivica Puljak

 Cropix

Sto puta izgovorena laž postaje istina. Ta parola bila je nit vodilja istupa splitskog gradonačelnika Ivice Puljka u emisiji HTV-a ‘Nedjeljom u 2’ protekle nedjelje. Prvi čovjek grada, poteštat, čovjek koji bi svojim primjerom trebao biti na ponos građana svog grada, izrekao je niz laži, manipulacija i optužbi na račun Slobodne Dalmacije i njezinih novinara, pokazavši tako da je odlično savladao lekciju s početka ovog teksta - sto puta izgovorena laž postaje istina, piše glavna urednica Slobodne Dalmacije Sandra Lapenda Lemo.

LAŽ PRVA

”Ovo zaista nije bila prijetnja, čak su i novinarke rekle da to nije prijetnja. Do te optužnice nije trebalo niti doći. Ta rečenica (napit ću vam se krvi), koliko god bila nezgodna i glupa, ona nije prijetnja”.

• O tome je li nešto prijetnja ili ne te treba li podignuti optužnicu odlučuje isključivo DORH. Ne Slobodna Dalmacija, ne pojedini novinar, ne gradonačelnik, već DORH. I to na temelju članka 139. stavak 3. Kaznenog zakona što se odnosi na prijetnje upućene osobi zbog posla koji obavlja, između ostalog i prema novinaru. Novinari su se kroz svoje strukovne organizacije dugo borili da se prijetnje tretiraju po službenoj dužnosti i policija je to u ovom slučaju morala napraviti, a je li optužnica “glupa” ili “nezgodna” odlučit će sud.

LAŽ DRUGA

”Novinarke su se osjećale ugroženima da neće Grad Split s njima više surađivati i da neće imati posla. To nije točno. Grad Split je uvijek surađivao s novinarima i uvijek će surađivati. Niti jedan upit Slobodne Dalmacije nije ostao neodgovoren i neće ostati neodgovoren dok sam ja gradonačelnik”.

• Novinari Slobodne Dalmacije u cilju dobivanja informacija koje su bitne za građane, upućeni su na postavljanje brojnih pitanja gradskoj vlasti. Trenutno naši novinari čekaju na desetina odgovora (na neke od njih čekamo više od mjesec dana) od gradske vlasti i sretni smo što je gradonačelnik Puljak javno objavio da problema nema i da će na njih rado odgovoriti. Sve odgovore gradonačelnika i zamjenika ćemo, kao i uvijek, objaviti u našim izdanjima.

Kad se već citira optužnica, valja istaknuti da ona ima 13 stranica u kojima je DORH detaljno obrazložio zašto su se novinarke i urednice mogle i trebale osjećati ugrožene. Ovdje nije riječ o jednoj rečenici, o jednom ispadu, već o 13 stranica u kojima je DORH obrazložio razloge zbog kojih je podignuo optužnicu. Koliko argumenti DORH-a drže vodu odlučit će isključivo sud.

LAŽ TREĆA

”Slobodna Dalmacija došla je u Grad Split i ponudila nam poslovnu suradnju prema kojoj bi oni obrađivali neke teme, a mi bi im to plaćali. Iznos toga je bio 450.000 kuna”.

• Slobodna Dalmacija organizator je brojnih događanja u kojima se pokrivaju teme iz društvenog, kulturnog ili sportskog života grada Splita i Dalmacija. Tako smo i gradu Splitu ponudili da na jednom od tih događanja sudjeluje na način da pokrije troškove prostora, snimanja i montaže. Dakle, pokroviteljstvo isključivo za tehničku pomoć i to u iznosu od 28.000 kuna po događanju. Ukratko, ponudili smo suradnju kao što rade i druge medijske kuće, ali i drugi organizatori događanja u gradu Splitu. Naša služba marketinga pošalje na stotine ponuda. Neke se prihvate, neke ne, ali to ne mijenja naše uredničke pozicije. Slobodna Dalmacija komentira i propitkuje poteze gradske vlasti, kao što je to činila i kod svih ranijih gradskih uprava. Kritike na naš račun imao je i Opara i Baldasar i Kerum i Kuret i Puljić. I dobro da je tako jer je to znak da su naši novinari radili svoj posao i kritički propitivali njihov rad.

LAŽ ČETVRTA

”Najskandaloznija stvar od svega u toj optužnici je da izgleda da je urednica Slobodne Dalmacije priznala da HDZ uređuje Slobodnu Dalmaciju. Ja se pitam da li HDZ uređuje Slobodnu Dalmaciju, zato ima dovoljno indicije”.

• Slobodna Dalmacija prva je pisala o aferi koja je u konačnici smijenila Gabrijelu Žalac, a otvorila je i priče koje su dovele do smjene drugih ministara. Slobodna Dalmacija nije štedila lokalne HDZ-ove šerife, načelnike, savjetnike, ravnatelje, kao što je pisala i o SDP-ovim uhljebljivanjima, aferema, putnim nalozima. Kao što će pisati o svemu što je od interesa za građane Splita, Dalmacije i cijele RH.

S ljudske strane, moramo istaknuti kako kolegica o kojoj je riječ radi u Slobodnoj gotovo dvadeset godina i koja iza sebe nikada nije imala eksces s bilo kojim gradskim službenikom, a kroz stotine tekstova kritički je propitkivala svaku vlast i njene postupke.

Slobodna Dalmacija nema namjeru ulaziti u politikanstvo i niti će biti dijelom kampanje na način koji bi to htjeli Ivica Puljak, Bojan Ivošević, HDZ, SDP... Pisat ćemo i dalje kako mislimo da je najbolje u interesu naših čitatelja. Bez obzira ako nam se zbog toga netko bude htio “napiti krvi”.

Kronologija slučaja: evo kako je došlo do prijetnje 'Napit ću vam se krvi!'

Piše: Katarina Marić Banje

Te nedjelje navečer Bojan Ivošević je oko 19.30 sati nazvao urednicu Gradske rubrike Slobodne Dalmacije te je u tri razgovora i poslije preko poruka na WhatsAppu iznio svoje mišljenje o našoj uređivačkoj politici.

Povišenim tonom, uz salvu uvreda, obećao je, među ostalim, kako će nam se “napiti krvi”. Povod je bio tekst objavljen na portalu “Slobodne” o sadnji stabala toga jutra na Marjanu, a u kojem smo prenijeli navode koji demantiraju tvrdnje gradonačelnika Ivice Puljka. Osim netočnih navoda o “prvoj sadnji stabala nakon 30 godina”, sporna je bila i procedura sadnje za koju ima ovlaštenje samo jedna nadležna tvrtka, čiji predstavnici nisu bili na licu mjesta, tj. sadnje.

Govor mržnje

Tekst je prema mjerilima novinarskog rada i prozivanja političara bio relativno benigan, većim dijelom više zabavan nego štetan za aktualnu vlast. Međutim, sudeći po načinu kojim je krenuo u raspravu s našom kolegicom te večeri, zamjenik Ivošević ga je doživio puno ozbiljnije, blago kazano.

Tijekom daljnjeg razgovora, uvredu po uvredu, prijetnju po prijetnju i na površinu je isplivalo o čemu se zapravo radi. Zamjenik Ivošević bio je, naime, nezadovoljan uređivačkom politikom Slobodne Dalmacije. Sve što mu se nije sviđalo, a izišlo je na našim stranicama i portalu, proglasio je lažima, prijeteći brojenjem negativnih tekstova i prijavom. Sporna je bila i kolumna Ante Tomića o građevinskoj skeli u Dominisovoj ulici. Sporan je bio, pokazalo se tada, i tekst koji smo pisali o njegovu ocu koji je glumac u splitskom HNK-u.

Koincidiralo je, također, čega se zamjenik Ivošević i dotaknuo nižući prijetnje, da je upravo te nedjelje u tiskanom izdanju Slobodne Dalmacije na stranici i pol objavljen tekst o tome kako je odbačena kaznena prijava protiv Bojana Ivoševića za govor mržnje protiv Židova.

U tekstu su navedeni razlozi splitskog DORH-a koji su doveli do odbačaja kaznene prijave za Ivoševićeve antisemitske stavove koje je iznio na Facebooku u prepisci s hrvatskim Židovom. Tekst je navodio kriterije DORH-a, koji su, za slučajeve govora mržnje, bili neuobičajeno blagi i nisu u potpunosti slijedili zakonsku proceduru. Navode iz našeg teksta o spornoj odluci potvrdila je bivša sutkinja Sanja Zoričić Tabaković, predstavnica židovske nacionalne manjine Grada Zagreba i voditeljica Shoah akademije Židovske općine Zagreb.

Za te antisemitske navode se zamjenik Ivošević ispričao, kao što se ispričao i za riječi koje je kazao našoj kolegici. Pritom, od dana isprike i on i gradonačelnik Puljak dovode u pitanje ozbiljnost tog ponašanja i cijelo vrijeme koriste retoriku “neprimjerena komunikacija” u situaciji u kojoj imamo počinjeno kazneno djelo. I to kazneno djelo koje je upravo i uvršteno u Kazneni zakon jer su se predugo političari, moćnici, tajkuni, veledostojnici, kriminalci i njihove obitelji izvlačili od kaznenog progona pošto prijetnje kojima su obasipali novinare nisu bile dovoljno smrtonosne.

Ugrožen rad

U trenutku kada je zamjenik Ivošević kazao kako ni od njega ni od gradonačelnika Puljka nitko iz “Slobodne” neće dobiti izjavu dok ne objavimo preko cijele stranice “Bojane, oprosti!” jasno je bilo da je svjestan svoje moći. Jasno je bilo kako zna da je može pokušati upotrijebiti da bi on određivao kakve tekstove trebamo pisati.

Naša kolegica je iste večeri kontaktirala izvršnu urednicu portala, glavnu urednicu “Slobodne” i svoju kolegicu novinarku iz rubrike. Svima je prenijela što se dogodilo i koliko je uznemirena zbog njegovih riječi, koje direktno ugrožavaju naš rad. Kako je bila direktno izložena verbalnom napadu i prijetnjama za posao i iznimno uznemirena, nije željela da odmah izlazimo u javnost s događajem.

Takvo ponašanje kod žrtvi kaznenih djela niti je neuobičajeno niti je neočekivano. U trenutku kada se naša kolegica osjetila spremnom, mi smo izišli u javnost s tekstom o prijetnjama. Nakon toga PU splitsko-dalmatinska reagira i dolaze ispitati našu kolegicu, koja je u svom iskazu tada, a i poslije na državnom odvjetništvu jasno izjavila da se ne osjeća ugroženom za svoj život ili zdravlje. Jasno je izjavila kako se osjeća ugrožena u pogledu nesmetanog obavljanja posla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:09