ODRED UN-OVACA

'GLAVNI CILJ BIO JE DA SE SVI ŽIVI I ZDRAVI VRATE U DOMOVINU' Hrvatski vojnici se vratili iz Sirije

 MORH

Svi pripadnici 10. kontingenta OSRH (HRVCON) koji su se nalazili u misiji UNDOF (United Nations Disengagement Observer Force) - mirovnoj operaciji UN-a na Golanskoj visoravni, danas su se vratili u Republiku Hrvatsku, objavljeno je na internetskim stranicama MORH-a .

Avion s 97 pripadnika koji su u misiju upućeni 21. studenog 2012., sletio je u Zrakoplovnu bazu Pleso u večernjim satima. Time je uspješno provedena odluka državnog vrha o brzom povlačenju pripadnika OS RH iz misije na Golanskoj visoravni.

Pripadnike kontingenta dočekali su načelnik Glavnog stožera OS RH, general pukovnik Drago Lovrić, načelnik stožera HKoV-a, brigadni general Mladen Fuzul, zapovjednik ZZP-a general bojnik Mate Ostović, zamjenik načelnika GS OSRH za operacije, brigadni general Mate Pađen i drugi.

'POVLAČIMO VOJSKU IZ SIRIJE!' Nakon tekstova u Jutarnjem i NY Timesu premijer Milanović zabrinut za njihovu sigurnost!

Nakon što je pozdravio postrojene pripadnike kontingenta, general pukovnik Drago Lovrić je rekao: „Odluka o vašem povlačenju iz misije donesena je iz sigurnosnih razloga, jer smo procijenili da ratna zbivanja u Siriji mogu ugroziti vašu sigurnost – a sigurnost pripadnika Oružanih snaga u operacijama potpore miru je najvažniji kriterij prema kojem se donose odluke o sudjelovanju ili povlačenju iz operacija“.

General pukovnik Lovrić je također podsjetio kako je operacija povlačenja i izmještanja te povratka u Hrvatsku trajala šest dana i provedena je u četiri faze, a operacijom je zapovijedao Glavni stožer Oružanih snaga čiji se operativni tim nalazio na terenu te neposredno rukovodio i koordinirao svim aktivnostima. „Vaš siguran i organiziran povratak u Republiku Hrvatsku još je jedan dokaz da smo odgovorna, profesionalna i obučena vojska koja je u stanju provesti svaku zadaću“, zaključio je na kraju general pukovnik Lovrić.

Predaja dužnosti 10. HRVCON-a obavljena je u nedjelju, 17. ožujka, kada je u kampu HRVCON-a spuštena hrvatska zastava i time je okončano sudjelovanje pripadnika OSRH u misiji UN-a na Golanskoj visoravni. Tijekom ceremonije predaje dužnosti, pripadnicima HRVCON-a uručene su medalje UN-a za uspješno sudjelovanje u misiji UNDOF.

Zapovjednik 10. kontingenta u misiji UNDOF, bojnik Mile Vukičević, u svom kratkom obraćanju zahvalio je svim pripadnicima kontingenta na sudjelovanju i hrabrosti. "Glavni cilj bio je da se svi, živi i zdravi, vrate u domovinu, i to smo uspjeli. Bila mi je izuzetna čast biti s vama tamo gdje smo bili i predstavljati našu zastavu. I sutra bih, ako bi trebalo, ponovo otišao – ako bih opet išao s vama", rekao je bojnik Vukičević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:18