ANDRIJA MIKULIĆ

Glavni državni inspektor otkrio što će biti s onima koji zaokružuju cijene na više: ‘Ne može sve na kičmu potrošača...‘

Iznio je i detalje inspekcija koje su kontrolirale jesu li se svi pridržavali ograničenja koje je Vlada stavila na prehrambene proizvode

Andrija Mikulić

 Marko Todorov/Cropix

Premijer Andrej Plenković danas je održao sastanak s nadležnim ministrima i predstavnicima Porezne Uprave, Carinske uprave i Državnog inspektorata vezano za daljnje aktivnosti kako bi zaštitili potrošače od neopravdanog dizanja cijena.

Čelnik Državnog inspektorata Andrija Mikulić, koji je bio na sastanku, u razgovoru za RTL otkrio je mogu li se trgovci kazniti jer koriste zaokruživanje cijena za poskupljenje te što su sve otkrili u inspekciji prehrambenih proizvoda kojima je Vlada ograničila cijene.

- Danas je drugi dan otkako smo u eurozoni. Razgovarali smo o primjeni eura kao sredstva plaćanja. Razgovarali smo o daljnjim aktivnostima kako bi potrošače zaštitili od neopravdanog povećanja cijena. Mi se bavimo nadzorom provedbe propisa i obavljanja poslova. Svi koji posluju u RH moraju se pridržavati legislative ili snositi sankcije - kazao je u uvodu Mikulić i poručio kako je počeo nadzor u Petrolu i Croduxu.

Sve je poskupjelo

Na opasku novinara kako je u Hrvatskoj sve poskupjelo od kad je i službeno uveden euro, Mikulić kaže: - U Hrvatskoj postoji 12 institucija koje po ovlastima to kontroliraju. HANFA-a kontrolira financije, HNB banke, Državni inspektora svoj dio u području zaštite potrošača obavlja kontrole i kontrole radnog odnosa. Tu su druge institucije koje kontroliraju lijekove. Svako radi u svom djelokrugu i to su vrlo kompleksni procesi koji svakodnevno kontinuirano promptno pratimo.

Što se tiče zaokruživanja, kontrolna tijela države vidjet će je li nešto u skladu s propisom. Vlada s paketom svih mjera koje je donosila, a podsjetit ću da je u doba COVID-a uvela potpore, sad paket mjera koji je išao za ograničavanja cijena skupine od devet prehrambenih proizvoda, kao i mjere koje se odnose na cijenu energenata. Vlada se cijela dala u zaštitu potrošača i građana, a kako bi gospodarstvu, trgovcima i ugostiteljima, omogućila lakši rad.

Sad je došlo vrijeme, i nadam se da će to naši trgovci, ugostitelji, gospodarstvenici prepoznati, da oni također preuzmu dio tereta koji je nastao, a ne da sve svale na kičmu potrošača - kazao je Mikulić.

Neopravdano povećanje cijena

Dotakao se i inflacije kojoj se ne nazire kraj.

- Ta bi inflacija, nažalost, bila još veći udar na građane da nije bilo mjera Vlade koja je dosad učinila sve te se i dalje razgovara o aktivnostima da se neopravdano podizanje cijena spriječi. Kao čovjek koji vodi Državni inspektorat, zajedno s drugim institucijama mi ćemo raditi na tome da se neopravdano povećanje cijena spriječi i da se ne opterećuju potrošači.

Uvijek imate mogućnost da prvo razgovarate s trgovcima. Posljednje tri godine govorim da razvijamo partnerske odnose. Podsjetit ću da sam dolaskom na čelo Inspektorata rekao da ćemo ići u koordinirane nadzore, a ne svaki tjedan inspektor jedan, to je otišlo u povijest. Partnerske odnose razvijamo prema gospodarstvenicima, trgovcima i ugostiteljima. Nadam se da se u ovoj situaciji inflatorne krize, da će i oni osjetiti da dio tereta moraju preuzeti na sebe - rekao je Mikulić te dodao kako je bilo više od 50 dojava građana i sve su vezane za konverziju, odnosno pretvaranje kuna u eure.

Pojasnio je i kakva je situacija s artiklima s ograničenim cijenama, te je li bilo kršenja te odredbe.

- Od 5. rujna otkad je krenula primjena do danas imali smo oko 9000 nadzora i u 2000 nadzora ustanovili smo prekršaje. Sve što je bilo zakonski moguće mi smo i procesuirali.

Što se tiče ograničene cijene devet proizvoda u 36 slučajeva došlo je do nepridržavanja, a dva slučaja vezana su za naftne derivate. Sve mjere koje smo imali na raspolaganju smo primijenili i moram reći da je uz upravne bilo i prekršajnih i kaznenih mjera. Išlo se novčanim kaznama od 26.540 do 200.000 kuna za prave osobe. Od ukupnog broja, 40-ak prekršitelja, svega nekoliko je bilo recidivista i to smo nanovo procesuirali - zaključio je za RTL glavni državni inspektor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:20