ODLAZAK

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić podnio ostavku

 
Dražen Jelenić
 Goran Mehkek / CROPIX

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić podnio je ostavku, priopćeno je večeras iz Državnog odvjetništva.

"Od prvoga dana sve do danas dužnost Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske obnašao sam s ponosom, predano, profesionalno i pošteno, rukovodeći se u svom radu isključivo Ustavom i zakonima Republike Hrvatske, čuvajući neovisnost državnog odvjetništva. Tako sam postupao i tijekom svih 28 godina rada u državnom odvjetništvu.

Ovih dana su se u javnosti pojavile insinuacije vezano za moje članstvo u masonskoj udruzi. To članstvo u zakonitoj udruzi ni na koji način nije utjecalo na obnašanje moje dužnosti, no te su objede do takve mjere opteretile daljnje obnašanje dužnosti Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske da je ono praktički postalo nemoguće. Istodobno, u želji da se ovo opterećenje ne prenese na cijelo državno odvjetništvo, procijenio sam da je u nastalim okolnostima davanje ostavke na mjesto čelnika cijele državnoodvjetničke organizacije jedino moralno i odgovorno rješenje.

Stoga sam danas Vladi Republike Hrvatske uputio zahtjev za razrješenje s dužnosti Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske.

Iako činom ostavke moj mandat Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske ranije završava, s te dužnosti odlazim mirne i čiste savjesti", stoji u priopćenju Državnog odvjetništva.

Članstvo u masonskoj loži

O Jelenićevoj ostavci počelo se govoriti nakon što je u utorak potvrdio da je slobodni zidar te da je liječnik i vođa jedne od masonskih loža Nikica Gabrić pokušao utjecati na tijek predistrage protiv troje novinara tjednika 7Dnevno koji su navodno ucjenjivali liječnika tražeći od njega 200.000 kuna kako ne bi objavili fotografije ceremonije masonske lože kojoj pripada.

Gabrić je Jelenićeve tvrdnje istog dana odbacio, rekavši da je istina potpuno drugačija. Pritom je naveo da ima i snimku razgovora te da je Jelenić "tražio uslugu" od njega, a ne obrnuto.

Iako je Jelenić isprva kazao da ne razmišlja o ostavci, pojašnjavajući kako se radi o zakonito osnovanoj udruzi koja se zalaže za boljitak u društvu, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u srijedu je izjavio da očekuje Jelenićevu ostavku te da je članstvo glavnog državnog odvjetnika u masonskoj udruzi neprihvatljivo.

Premijer zaprijetio razrješenjem

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković najavio je u srijedu da će Vlada, ako glavni državni odvjetnik sam ne podnese ostavku, na sutrašnjoj sjednici predložiti Hrvatskome saboru da ga razriješi.

Predsjednik Republike Zoran Milanović ocijenio je da svi koji su članovi udruga slobodnih zidara, a rade nekakav javni posao ili su javni dužnosnici, posebice u domeni represivnog državnog aparata, nepotrebno dovode u pitanje svoju objektivnost i lojalnost.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković ustvrdio je da Jelenić nije u trenutku svoga izbora deklarirao informaciju da je član lože slobodnih zidara te kako se u njegovu slučaju radi o podvojenoj lojalnosti.

Ranije opisivan kao nepristrani profesionalac i nova energija

Kada je Jelenić 2018. predložen za glavnog državnog odvjetništva, premijer Plenković je rekao da ima potrebno iskustvo za obavljanje te funkcije, istaknuvši da Vlada smatra kako je riječ o kvalitetnom kandidatu i čovjeku koji ima profesionalni i ljudski integritet i koji će svoj posao obavljati savjesno, u skladu sa zakonom i nepristrano.

Njegov prethodnik na čelu DORH-a Dinko Cvitan tada ga je opisao kao "apsolutnog profesionalca" koji je prošao sve instance te poznaje sustav, ljude i probleme.

Bošnjaković je, pak njegovo imenovanje obrazložio potrebom za dolaskom "nove energije" koja će pridonijeti još boljem radu DORH-a.

SOA: Kandidat za glavnog državnog odvjetnika ne prolazi sigurnosnu provjeru

Kandidat za glavnog državnog odvjetnika ne prolazi sigurnosnu provjeru u postupku imenovanja na tu dužnost, službeno je Jutarnjem listu potvrđeno iz Sigurnosno-obavještajne agencije.

"Sigurnosno-obavještajna agencija, iz zakonskih i sigurnosnih razloga, ne komentira sigurnosno-obavještajna postupanja. Načelno vas možemo izvijestiti da Zakon o sigurnosnim provjerama i Zakon o Državnom odvjetništvu ne predviđaju obvezu provođenja sigurnosnih provjera za glavnog državnog odvjetnika", stoji u odgovoru SOA-e.

U članku 13 aktualnog Zakona o sigurnosnim provjerama navode se osobe koje se sigurnosno provjeravaju i njemu se ne navodi kandidat za glavnog državnog odvjetnika. U jednom stavku stoji da se provjeravaju "osobe koje se primaju na rad ili rade u specijalnim tijelima za suzbijanje organiziranog kriminala i korupcije".

No, to se odnosi na djelatnike USKOK-a, ali ne i na glavnog državnog odvjetnika i njegove suradnike. S obzirom da je Jelenić 2003. godine ušao u USKOK tada je prošao i sigurnosnu provjeru. No, ona važi pet godina pa i nije bila važeća kada dolazio na mjesto Glavnog državnog odvjetnika.

Bi li članstvo bilo otkriveno?

Pojedini naši sugovornici smatraju kako je moguće da oni u sustav sigurnosnih provjera nisu uključeni jer dolaze iz pravosudnog sustava, a ne izvana.

No, da za kandidate za glavnog državnog odvjetnika i postoji sigurnosna provjera, upitno je bi li članstvo, primjerice u masonskoj loži, bilo otkriveno.

U sklopu sigurnosne provjere najvišeg prvog stupnja osobe moraju ispuniti vrlo detaljan upitnik u kojem su pitanja o njihovu materijalnom stanju i materijalnom stanju njihove uže obitelji, gdje su boravili u inozemstvu, od kojih bolesti boluju itd., ali nema pitanja o članstvu u nevladinim udrugama i organizacijama. Osobama koje ispunjavaju upitnike daje se na volju da prema vlastitom izboru prijave članstvo u takvim organizacijama ili udrugama.

Podsjetimo, Jelenić je ranije danas izjavio da ne razmišlja o ostavci zbog toga što je član masonske lože, pojašnjavajući kako se radi o zakonito osnovanoj udruzi koja se zalaže za boljitak u društvu. No, oko 18 sati je ipak došlo do preokreta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. ožujak 2023 10:27