KRIZA U STRANCI

Glavni odbor SDP-a: Usvojena pravila igre za izbor šefova lokalnih podružnica

Hoće li Zvane Brumnić, Nikša Vukas, Rajko Ostojić i Marina Opačak Bilić biti izbačeni i iz Kluba zastupnika odlučivat će se u utorak
Desetak izbačenih članova jučer je prosvjedovalo ispred sjedišta stranke
 Damir Krajač/Cropix

Članovi Glavnog odbora SDP-a na jučerašnjoj sjednici, koja je održana putem videoveze, "preskočili" su unutarstranačku raspravu o nedavno iz stranke izbačenih četvero saborskih zastupnika.

O tome hoće li Zvane Brumnić, Nikša Vukas, Rajko Ostojić i Marina Opačak Bilić biti izbačeni i iz saborskog Kluba zastupnika SDP-a - kako želi aktualno vodstvo stranke na čelu s Peđom Grbinom - odlučit će se na sastanku Kluba zastupnika u utorak poslijepodne.

Nezadovoljstvo nedavnom odlukom vrha stranke da iz zagrebačke i slavonsko-brodske organizacije izbaci par tisuća članova SDP-a jučer je uoči sjednice Glavnog odbora iskazalo desetak izbačenih članova. Tvrde da su izbačeni nepravedno i najavljuju skupljanju potpisa za rušenje odluke vodstva SDP-a o brisanju iz članstva oko tri tisuće osoba.

Članovi Glavnog odbora jučer su jednoglasno usvojili pravila igre o izboru novog vodstva svih lokalnih organizacija stranke. Bez velike rasprave usvojena je i odluka o visini članarine prema kojoj će nezaposleni, umirovljenici i studenti plaćati pet kuna mjesečno, a zaposleni 20 kuna.

Za sve SDP-ove lokalne dužnosnike članarina će iznositi dva posto njihove bruto plaće, a SDP-ovi saborski i zastupnici u Europskom parlamentu plaćat će članarinu u visini od četiri posto svojih bruto primanja.

SDP je jučer nastavio unutarstranačku raspravu o reorganizaciji lokalne i regionalne samouprave. Politički cilj vrha stranke je smanjiti broj županija s 21 na sedam, te znatno umanjiti broj općina i gradova. Rasprava o reformi teritorijalne organizacije RH, jasno, u SDP-u nije završena.

Odmah nakon što je prije tjedan dana, nakon sastanka vodstva stranke u Tuheljskim toplicama, javno predstavljena ideja teritorijalnog preustroja države, SDP-ov župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar izrazio je nezadovoljstvo idejom o gašenju županija, odnosno njihovom grupiranju u veće teritorijalne cjeline.

Nakon sjednice Glavnog odbora šef SDP-a Peđa Grbin komentirao je uhićenje SDP-ova saborskog zastupnika Stjepana Kovača, poručivši da će više moći reći tek nakon što s Kovačem obavi razgovor. A hoće li Kovač biti izbačen iz SDP-a?

- Dok ne razgovaram s kolegom, ne mogu znati kakva će mu biti sudbina - rekao je Grbin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:15