USKORO NASTAVAK RAZGOVORA

GLAVNI PLENKOVIĆEV PREGOVARAČ ZA JUTARNJI 'Postignuto je međusobno razumijevanje, nadam se brzom dogovoru'

 
Branimir Mihalinec i Ana Tuškan (gore desno), Zvonimir Frka Petešić (dolje desno)
 CROPIX

Maratonski sastanak predstavnika Vlade i školskih sindikata jučer u Banskim dvorima ni nakon sedam sati pregovora nije doveo do rezultata koji bi okončali štrajk u školama, ali čini se da su obje strane složne u tome da se približavaju rješenju.

- Dogovor nije postignut, ali pregovori se nastavljaju danas. Štrajk se nastavlja istim intenzitetom, a svaku Vladinu ponudu dat ćemo našim članovima na referendum. Tako dugo dok razgovaramo, ima nade - najavio je nakon sastanka, koji je završio sat vremena prije ponoći, Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Zavjet šutnje

- Dogovoreno je da ništa ne iznosimo o tome jesmo li zadovoljni. Ali, pozitivna je činjenica da u utorak nastavljamo pregovore - izjavio je Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

- Teško sam umorna. Bili su ovo iscrpljujući pregovori. Dali smo maksimalan doprinos da razgovori budu konstruktivni. Više je opcija na stolu, a sutra ćemo vidjeti kakva su moguća rješenja - izjavila je Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, koja je u poslijepodnevnim satima, prije ulaska na sastanak, ustvrdila da “nije previše optimistična”. Novinarima je rekla i kako očekuje da će dani u štrajku, unatoč prijašnjim najavama iz Vlade, prosvjetarima biti plaćeni.

Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda premijera Andreja Plenkovića i glavni pregovarač Vlade na jučerašnjem dugom razgovoru s liderima učiteljskih sindikata, kasno sinoć za Jutarnji list rekao je kako se nada brzom dogovoru sa sindikatima kojim će biti zadovoljne obje strane u pregovorima.

Nije želio otkriti detalje, točnije postotke povećanja učiteljskih plaća o kojima se pregovara. Rekao je samo da su jučer vodili “konstruktivne razgovore” i da pregovori “idu u dobrom smjeru”.

- Postignuto je međusobno razumijevanje. Približavamo se, tražimo rješenje koje će za obje strane biti prihvatljivo. Iskreno želimo trajno riješiti zaostajanje plaća u osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju. To smo (kao Vlada, nap. a.) prepoznali kao problem koji želimo riješiti dugoročno revizijom koeficijenata u obrazovnom sustavu. Dok se to sustavno ne riješi, tražimo kako pronaći rješenje koje će biti prihvatljivo i koje će u dobroj mjeri riješiti tu nepravdu. U tom smjeru razgovaramo sa sindikatima i sutra razgovor nastavljamo. Nadam se da ćemo pronaći rješenje - rekao je kasno sinoć Frka-Petešić.

Nitko nakon sastanka nije htio govoriti kakve su ponude stavljene pred sindikate i što bi moglo biti dovoljno prihvatljivo kao kompromis između njihova zahtjeva o rastu koeficijenata svih zaposlenih u obrazovanju od 6,11 posto i ponuda koje je dosad isticala Vlada. Akademik Zvonko Kusić, posebni premijerov savjetnik za društvena pitanja, koji je također bio jedan od pregovarača sa sindikatima, nešto je ranije sinoć, gostujući u HTV-ovoj emisiji “Otvoreno”, rekao je da Vlada sindikatima školstva nudi - određene dodatke na plaću.

- Postoji sklonost da se kroz korekciju dodataka na neki način kompenziraju koeficijenti i da se onda ide i na korekciju koeficijenata u povjerenstvima u kojima bi sjedili i sindikati - najavio je akademik Kusić i dodao da je vrlo optimističan te da bi se dogovor mogao uskoro postići.

Sastanak u Banskim dvorima održan je nakon masovnog prosvjeda prosvjetara na Trgu bana Jelačića “Hrvatska mora bolje”, na kojem su, prema procjenama organizatora, školskih sindikata, okupilo 40.000 ljudi. I premijer Andrej Plenković, koji je u vrijeme sastanka sa sindikatima u Vladi boravio u Osijeku na proslavi 30. obljetnice osnutka osječkog HDZ-a, cijeli je dan slao poruke u kojima je izražavao uvjerenje da će pregovori sa sindikatima završiti jučer i da će se djeca vratiti u škole.

- Vodimo dijalog, poštujemo učitelje i pravo na štrajk. Nama su u interesu i obrazovanje i pravo djece da redovito pohađaju ono što je najbitnije u školskoj dobi, a to je škola. Mi smo tu da postignemo neki kompromis, za kompromis je potrebno dvoje - govorio je iste večeri premijer Plenković.

Policija u školama

Resorna ministrica Divjak, koja nije bila na sastanku sa sindikatima, ranije taj dan poslala je poruku: “Učitelji su jasno pokazali svoj stav i snagu i to treba poštovati. Pozorno sam pratila poruke koje su poslane Vladi s prosvjeda na Trgu bana Jelačića i adresirat ću ih u svojem radu kao ministrica. Ključevi za izlazak iz štrajka su na stolu. Jesu li ili ne, trebalo bi biti poznato možda već u danas, kada se sindikati i Vlada ponovno sastaju, vjerojatno u popodnevnim satima. Kako su u sindikati najavili da im nakon toga trebaju najmanje dva dana za provedbu referenduma među članstvom o najnovijoj Vladinoj ponudi, izgleda da bi u slučaju prihvaćanja te ponude štrajk mogao završiti najkasnije u petak, to jest do kraja tjedna. U utorak će škole u štrajku biti 32. dan, odnosno svaka od njih bez nastave 12 dana.”

Sindikati su izvijestili da su od sindikalnih povjerenika dobili obavijesti da je neke škole u Krapinsko-zagorskoj županiji posjetila policija, koja se raspitivala o tome tko je bio na prosvjedu. Sindikati su informacije zatražili od nadležne policijske uprave i ministra Davora Božinovića jer smatraju da se radi o zastrašivanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 14:01