KAOS NA PRISAVLJU

GLAVNI RAVNATELJ HRT-A RADMAN IGNORIRA ZAHTJEVE NADZORNOG ODBORA Pokreće se istraga!

Zagreb, 080113.Treca sjednica Programskog vijeca Hrvatske radio televizije na cijem je dnevnom redu, izmedju ostalog, davanje misljenja na prijedlog Programa rada HRT-a za 2013. godinu.Na fotografiji: Goran Radman, ravnatelj HRT-a.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - Nadzorni odbor HRT-a na današnjoj je sjednici osnovao Povjerenstvo sastavljeno od tri člana Nadzornog odbora i dva vanjska člana koje će u roku od deset dana utvrditi odgovornost stručnih službi, Povjerenstva za izbor i glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana za eventualno nastalu štetu imenovanjem Željka Rogošića za glavnog urednika HTV-a 1.

Povjerenstvo, u čijem je sastavu predsjednik Odbora Viktor Gotovac, njegov zamjenik Goran Krmpotić, član Dražen Rajković te Dario Šimunović i Zoran Mihajlović o svojoj će odluci obavijestiti Nadzorni odbor.

Također, Nadzorni odbor zatražio je da Programsko vijeće HRT-a ispita koja je programska načela glavni ravnatelj Goran Radman povrijedio jučerašnjim obraćanjem u Dnevniku HTV-a 1, a koje je reprizirano u Dnevniku 3.

"To je pitanje izrazito bitno za osobni integritet glavnog ravnatelja i za budućnost HRT-a. Programsko vijeće treba o tome obavijestiti Nadzorni odbor, nakon čega će on raspravljati o tome", istaknuo je zamjenik predsjednik NO-a HRT-a Goran Krmpotić.

U izjavi je, među ostalim, Radman rekao da svojom čašću jamči da nije u sukobu interesa te da se ne smatra državnim dužnosnikom.

Član Nadzornog odbora Dražen Rajković rekao je da je Radman svoju izjavu dao u središnjoj informativnoj emisiji i kasnovečernjoj emisiji "u okolnostima koje je sam odabrao".

Rajković je kazao da Rogošićeva ostavka prije sjednice Nadzornog odbora može upućivati na zaključak da je samo ta situacija sporna, no smatra da je sporan postupak imenovanja glavnih urednika i ravnatelja ustojbenih jedinica.

Glavno pitanje koje se protezalo kroz skoro dvosatnu hitno sazvanu sjednicu bilo je to što Radman nije dostavio Nadzornom odboru preslike potpune dokumentacije svih imenovanja ravnatelja ustrojbenih jedinica i glavnih urednika, kako bi Nadzorni odbor utvrdio nedvojbenost udovoljavanja uvjetima natječaja.

Rajković smatra da Radman namjerno nije dostavio preslike kako bi "kupio vrijeme i kako bi javnost polako zaboravila što se događa".

Krmpotić je rekao da je on zatražio od Radman dokumentaciju i da zato što je nije dostavio, sada Odbor nema mogućnost kontrole. "Neshvatljivo je da glavni ravnatelj i stručne službe HRT-a odbijaju dostaviti dokumentaciju koju Nadzorni odbor traži", istaknuo je.

"Ovom nadzornom odboru prema zakonu o HRT-u dana je mogućnost da pokreće postupak za razrješenje glavnog ravnatelja. Ako se ovakvo ponašanje glavnog ravnatelja HRT-a i stručnih službi nastavi...vjerujem da će svi članovi Odbora biti prisiljeni to pokrenuti", kazao je Krmpotić.

Radman je zatražio da Nadzorni odbor na ovoj sjednici formalno zatraži tu dokumentaciju. Nadzorni odbor posluje kao Nadzorni odbor, ne donosi odluke mimo samih sastanaka, rekao je Radman i dodao kako očekuje da Odbor poštuje tu činjenicu i postupa u skladu s Poslovnikom koji su sami donijeli.

Objasnio je da nije dozvolio umnažanje i distribuiranje osobnih podataka jer je to zabranjeno zakonom bez pristanka tih ljudi.

Sva natječajna dokumentacija je spremna i nakon formalnog zahtjeva bit će odmah i dostupna Nadzornom odboru, rekao je Radman.

Krmpotić je kazao da su natječajnu dokumentaciju još prije zatražili te da je donošenje još jedne odluke tog tipa nepotrebno.

Nadzorni odbor će javnost o tome je li Radman dostavio dokumentaciju koju su zatražili, izvijestiti priopćenjem nakon sjednice Nadzornog odbora koja bi se trebala održati 28. svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 10:17