DAMIR MIHANOVIĆ U STRAHU

Glavni svjedok USKOK-a: Prijete mi Barišićevi ljudi!

Sve su jače sumnje da su sredstva iz javnih i državni poduzeća odlazila u "stranačku riznicu", a bivšem članu Uprave CO-a koji je razotkrio Mladena Barišića i Nevenku Jurak već su prijetili
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Mladenu Barišiću, ravnatelju Carinske uprave i donedavno rizničaru HDZ-a, sve više, čini se, gori pod petama. Osim istrage koju je USKOK prije nekoliko mjeseci otvorio protiv njega zbog protuzakonitog posredovanja vezano za davanje poslova tvrtki Fimi-Media, nedavno uhićene Nevenke Jurak, Barišić je pod sve većim “pritiskom” istražitelja i u slučaju HEP-a zbog novca iz tog poduzeća koji se, kako se sumnja, slijevao u blagajnu HDZ-a u vrijeme dok je Barišić bio rizničar.

Požalio se prijatelju

Kako neslužbeno doznajemo, Barišić se u posljednje vrijeme trudi zataškati ili barem ublažiti svoju ulogu te preko posrednika šalje poruke određenim menadžerima i šefovima javnih i državnih tvrtki koji su pristali na suradnju s istražiteljima. Radi se o porukama kojima se na te ljude vrši pritisak da povuku dane iskaze ili da ne govore previše.

Prijetnje s Barišićeve strane već ranije je prijavio donedavni član uprave Croatia osiguranja Damira Mihanovića, koji se sada požalio prijateljima vezano za nove pritiske na njega da ublaži svoj iskaz. Slične poruke dobili su još neki sudionici famoznog sastanka u Banskim dvorima u travnju 2007. Tada je Barišić, u nazočnosti Ive Sanadera, vodećim ljudima 20-ak državnih poduzeća, pozvanih iz premijerova kabineta, pojašnjavao kako je državni i stranački interes da posluju s Fimi-Medijom, odnosno da toj tvrtki povjeravaju poslove vezane uz marketing i promociju.

Sumnje u izvlačenje novca

Kako smo već izvještavali, o tom je sastanku javno, ali i u formi svjedočenja tužiteljima u USKOK-u, govorio upravo Damir Mihanović. Istražitelji sumnjaju da je Fimi-Media, PR tvrtka čiji su prihodi u vrijeme Sanaderova mandata od praktično beznačajnih narasli na stotinjak milijuna kuna, zapravo služila za izvlačenje novca iz državnih i javnih poduzeća i ustanova, među ostalim i za tajno financiranje HDZ-a.

N. Jurak je na koncu uhićena zbog sumnje da je preko fiktivnih računa izvukla iz određenih tvrtki 16,5 milijuna kuna. No, to se odnosi samo na dio provjerene poslovne dokumentacije Fimi-Medije, a istražitelji sumnjaju da bi na koncu iznos izvučenog novca mogao biti i deset puta veći. Policija i USKOK pokušavaju utvrditi i gdje je dospio izvučeni novac i je li dio novca možda završio u crnoj stranačkoj blagajni ili u privatnim džepovima.

Novac za ‘stranku’

Ako se te sumnje pokažu točnima, onda se Barišić, čovjek od osobitog povjerenja Ive Sanadera, teško može izvući samo s protuzakonitim posredovanjem, jer je kao rizničar HDZ-a morao znati otkud i “kakav” novac se slijeva u stranačku blagajnu.

Da su hrvatski poduzetnici plaćali “provizije” HDZ-u prvi je u formalnom iskazu USKOK-u rekao čelnik zagrebačke tvrtke Monting Ljubo Bušić, kojega USKOK tereti da je davao mito šefovima HEP-a za dobivanje unosnih poslova. Bušić je ustvrdio da 600.000 kuna, koliko su prikupili, nije bilo mito za Ivana Mravka i Petra Ćubelića iz HEP-a nego za - HDZ. N. Jurak, Barišić i Sanader opovrgavali su međusobnu povezanost u odnosu na poslovanje Fimi-Medije. No, od izbijanja afere upravo se taj trojac u nekoliko navrata sastajao po zagrebačkim restoranima. Sve to, naravno, ne znači automatski njihovu krivnju. Svi su nedužni dok im se na sudu ne dokaže suprotno. Međutim, u javnost je ipak počelo izlaziti sve više podataka o paralelnom sustavu financiranja HDZ-a, koji je teško mogao funkcionirati bez sudjelovanja i znanja spomenutih aktera.

Samo za MUP-ove kampanje 26 milijuna kuna

Većinu prihoda Fimi Medija ostvarila je s državnim i javnim tvrtkama, HAC-om, HPB-om, HEP-om, Hrvatskim šumama, Fondom za energetsku učinkovitost. Velike poslove Nevenka Jurak ugovarala je s Inom, Croscom, Croatia osiguranjem, a MUP joj je za razne kampanje platio čak 26 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 20:04