SVEČANOST

Glazbeno-scenskom priredbom ‘Curo draga iz sokaka mog‘ otvorene 55. Vinkovačke jeseni

Trodonevnu manifestaciju hrvatskog izvornog foklora otvorio je predsjednik Vlade Andrej Plenković
Prizor s 54. Vinkovačkih jeseni
 Vlado Kos/Cropix

Glazbeno-scenskom priredbom “Curo draga iz sokaka mog", u petak navečer na Trgu bana Josipa Šokčevića u Vinkovcima počele su 55. Vinkovačke jeseni, a trodonevnu manifestaciju hrvatskog izvornog foklora otvorio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

"Želim u ime Vlade kao pokrovitelja zahvaliti organizatorima i kulturnim djeltanicima, svima koji ste se trudili organizirati ovu našu tradicijsku manifestaciju", rekao je Plenković založivši se za predaju kulturne baštine i vrijednosti mlađim naraštajima.

Posjetititeljima na središnjem gradskom trgu obratio se i vinkovački gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora 55. Vinkovačkih jeseni Ivan Bosančić podsjetivši kako se zbog pandemije koronavirusa ovogodišnje Jeseni održavaju u skraćenom trodnevnom izdanju te pod epidemiološkim mjerama.

Bosančić je zahvalio svima onima koji su u prošlih 55 godina marljivo radili na očuvanju Vinkovačkih jeseni.

U glazbeno-scenskom programu uz nastupe brojnih glumaca, pjevača, tamburaških sastava i folklornih skupina uprizoreni su dijelovi narodne baštine vinkovačkog Krnjaša na kojem je očuvana tradicijska arhitektira ruralnog izgleda, a koje je kultno mjesto hrvatske pisane riječi, gdje su rođeni hrvatski pisci Josip i Ivan Kozarac, Joza Ivakić, a živjeli posljednji pjesnik-latinist Stjepan Đaković te Ivan Berislav Grigić i Miroslav Slavko Mađer.

Osim premijera Andreja Plenkovića na svečanosti otvorenja bili su, među ostalima, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman, ministar obrane Mario Banožić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. Među uzvanicima bio je i nadbiskup đakovačko-osječki i metropolit, mons. Đuro Hranić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Mladen Karlić, počasni građanin Vinkovaca Vladimir Šeks.

Zbog pandemije koronavirusa 55. Vinkovačke jeseni održavaju tri umjesto uobičajenih deset dana, a od brojnih priredbi te manifestacije održava se samo svečanost otvorenja te u nedjelju svečani mimohod sudionika kada će ulicama grada proći samo KUD-ovi iz Vukovarsko-srijemske županije. Nastupi gostujućih KUD-ova koji su prethodno snimljeni od Dubrovnika do Đakova bit će prikazani online.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2023 06:33