KATASTROFA U KARLOVAČKOJ ŽUPANIJI

GLEDALI SMO U NEBO I MOLILI BOGA KIŠU, A DOBILI SMO ZLO Strašne posljedice oluje, OPG koji pola Zagreba opskrbljuje jagodama i povrćem ostao bez svega

 Robert Fajt / CROPIX

Gledali smo u petak u nebo i molili Boga kišu, a dobili smo zlo - kaže Jovan Žiža. On i njegova supruga Mira žive u Perjasici na području općine Barilović kraj Karlovca i djelatnici su velikog i poznatog OPG-a Mavračić koji jagodama i povrćem preko tržnica i velikih trgovačkih centara opskrbljuje polovicu Zagreba i dobar dio Dalmacije. Gazde Ivice Mavračića u subotu tamo nije bilo, dan prije mu je, kaže nam, došlo slabo kad je vidio što mu je nevrijeme napravilo i zatražio liječničku pomoć.

- Ne da je šteta ogromna nego je to bila kataklizma, kao da je došao smak svijeta. Ja uopće ne mogu sam procijeniti štetu, zamolio sam načelnika općine da na teren dovede struku. Imam sedam hektara jabuka, a njima je čak i koru očerupalo. Pet hektara jagoda je pošišano kao da ih je netko flaksom šišao. Od tri hektara pšenice ostalo je par lati. Krumpir, kupus, ima svega oko 15 hektara. A što da vam kažem, dan prije oluje posadili smo 16.000 flanaca kupusa, uništen je sve do jedan - kaže nam očajni Ivica.

Ogulin, 170617.
Olujno nevrijeme praceno tucom napravilo je velike stete na poljoprivrednim povrsinama u Ogulinu i okolici u petak u posljepodnevnim satima.
Na fotografiji: Jovan Ziza, zaposlenik OPG-a Mavracic u srusenom plasteniku sa jagodama.
Foto: Robert Fajt / CROPIX
CROPIX

Neće biti berbe

To o čemu nam je pričao Ivica, pokazuje nam Jovan: “Ma nitko ne pamti kako je bilo, skidalo je koru s jabuka a kako ne bi list, onda možete misliti”.

- Imamo 15.000 jabuka, prošle godine ih je uništio mraz, ove tuča, tako da ništa od njih već dvije godine. Imamo 150.000 jagoda koje je bralo i 40 ljudi, ali sada neće imati što brati. Posadili smo i taj kupus, baš mi je Ivica bio dovezao crijevo da ga osposobim za navodnjavanje, ali mi je javio da pustim sve, sada neće služiti ničemu - kaže Jovan.

Hoće li biti berbe ičega, pitamo ga.

- Gotova je berba - kaže Jovan.

- Možda, ako se nešto izvuče od krumpira, posadili smo tri tone - dodaje.

Njegova supruga Mira u hladnjaku je sačuvala nekoliko komada leda koji je pao s neba u petak, pa ga pokazuje. I dan poslije, napola otopljeni, ti komadi veličine oraha i dalje su zastrašujući.

I Ogulinci su u petak plakali na svojim njivama. Sabilo se, kaže nam Kristina Kučinić, nebo od Kleka i iz Karlovca točno iznad njih, a onda iz njega krenulo.

- Nastao je mrak, onda je počeo vjetar, pa kiša i tuča, 15 minuta apokalipse. I ne pretjerujem. Nije kod nas tuča bila veća od lješnjaka, ali toliko leda po poljima ne pamte ni najstariji - uvjerava nas Kristina.

Ogulin, 170617.
Olujno nevrijeme praceno tucom napravilo je velike stete na poljoprivrednim povrsinama u Ogulinu i okolici u petak u posljepodnevnim satima.
Na fotografiji: Mira Ziza pokazuje tucu koja je unistila poljoprivredne nasade.
Foto: Robert Fajt / CROPIX
CROPIX

Dokazi su svuda oko nje, u nasadima jagoda, malina, kupina, aronije, graha, kupusa, luka, krumpira, svega što sa svojim suprugom Marijanom uzgaja u zajedničkom OPG-u Marinko. Žive samo od rada svojih ruku i onoga što ima zauzvrat dade zemlja. Ovaj put neće imati ništa jer im je nebo uzelo sve.

Iz plastenika je suprug Marijan izbacio lopate leda, bilo ga je na mjestima čak do pola metra, svjedoči on.

Sa 2000 četvornih metara natkrivenih površina i jednog hektara na otvorenom ove godine više neće imati što brati, a onda više ni prodavati.

Sanacija polja

- Počeli smo prije 20 godina s cvijećem, a prije deset s povrćem i bobičastim voćem. Od toga živimo, to je naš život. Što dalje? Ne znamo, prodavati više nemamo što - kažu nam tužni Kučinići. Sljedećih će dana sanirati uništena polja. Kristina se boji što će se dogoditi poslije toga.

- Pa, možda sada još nismo ni svjesni svega, ali bit ćemo sigurno za mjesec dana. Tada će nam stići računi za struju i vodu, a nećemo ih više imati čime platiti - kaže Kristina.

Sol na ranu

Nimalo je ne tješi to što su bez sve ljetine ostali i svi njezini susjedi koji žive od poljoprivrede.

- Vidite ovo polje kukuruza, uzgaja ga čovjek koji ima farmu sa sto krava, cijela obitelj živi od toga. Došao je jučer na njivu i zaplakao kao malo dijete. Rekao je da mu ne preostaje ništa nego pobiti sve životinje da se ne muče jer ih neće imati čime hraniti - prepričava očaj koji je zahvatio Ogulin Kristina Kučinić.

Kučinići nisu imali osiguranu nijednu biljčicu, a koje bi im osiguravajuće društvo napravilo policu, pitaju se.

Za Ogulin će sasvim sigurno biti proglašena elementarna nepogoda, no to ne znači gotovo ništa. Iz iskustva je poznato da je obeštećenje koje stigne tom vertikalom toliko mizerno da je više sol nego melem na ranu jadnih poljoprivrednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:39