VELIKA ŠKRTICA

Gledatelji iz kina izlaze nezadovoljni, ali ne zbog filma: Čini li vam se da je Coca-Cola razrijeđena?

"Kod pripreme Coca-Cole na prodajnom mjestu sirupu se dodaju voda i C02. Moguće je da pri tome okus neznatno varira zbog sastojaka koji se dodaju sirupu"

U Cinestaru su nažalost odbili odgovoriti na naša pitanja prebacivši dio na Coca-Colu, a oni kažu da posljednje dvije godine nisu zaprimili prigovore potrošača

 Gerald Matzka/dpa-Zentralbild/dpa Picture-Alliance via AFP

Posjet kinu u financijskom je smislu već neko vrijeme za dobar dio familija teško izvediv, ali najgore je kad si ga čovjek konačno priušti, pa iz kina odlazi nezadovoljan. Ne nužno filmom koji je gledao, nego češće kvalitetom pića koja se u kino centrima poslužuju iz aparata.

"Dakle, to je naprosto strašno. Obožavam Colu, često je pijem, ali to što su mi poslužili u kinu nema nikakve veze s pravom Colom. To je nekakva obojena vodica sa šećerom, bez pravog okusa", požalila mi se jedna poznanica.

Nije prva - praktički ne poznajem osobu koja nakon naručivanja Cole u nekom od kino centara nije u jednom trenutku izustila da to piće nema puno veze s okusima koji izlaze iz originalne boce, a u to sam se nekoliko puta uvjerila i sama, iako nisam neki "colopija".

Bez analize u laboratoriju doista je teško s velikom sigurnošću tvrditi da Cola iz aparata nije isti napitak kao i Cola iz boce, no činjenica je da ova dva pića nastaju na različite načine.

Ako ste mislili da Cola u aparatu nastaje tako da netko u njega naprosto istrese već ranije pripremljeni napitak, bili ste u zabludi.

Naime, Cola koja se pakira u bočice priprema se u punionici, dok se napitak koji se prodaje iz aparata priprema na mjestu prodaje - u samom aparatu - pa je proces nastanka tog napitka u konačnici ipak različit.

Iz Coca-Cole HBC Hrvatska pritom upozoravaju kako i jedan i drugi napitak nastaju od istih osnovnih sastojaka - identičnog sirupa koji se koristi u punionici i na mjestima prodaje, kao što su na primjer kino centri.

"Kod pripreme Coca-Cole na prodajnom mjestu sirupu se dodaju voda i C02. Moguće je da pri tome okus neznatno varira zbog sastojaka koji se dodaju sirupu", kažu iz Coca-Cole HBC Hrvatska te dodaju kako posljednje dvije godine nisu zaprimili prigovore potrošača.

S obzirom na to da su za kvalitetu pića koje se prodaje iz aparata odgovorni oni koji ga na licu mjesta miješaju te je moguće da Coca-Cola nema pravi uvid u omjere koji se u kinima koriste prilikom miješanja sirupa i vode, zanimalo nas je kontroliraju li s vremena na vrijeme nije li ovaj napitak u aparatima malo razrijeđen.

No, iz tvrtke su nam samo odgovorili kako "kvartalno pregledavaju opremu", dok su dio oko kvalitete napitka propustili odgovoriti.

To nas je malo začudilo - naime, riječ je o multinacionalnoj kompaniji koja proizvodi jedan od najpoznatijih i najprodavanijih napitaka na svijetu, pa bi bilo logično da posvećuju posebnu pažnju kvaliteti pića koje nosi njihovo ime. Budući da nismo od njih uspjeli dobiti komentar, obratili smo se Državnom inspektoratu i Cinestaru, jednom od kinoprikazivača koji, između ostaloga, poslužuje Coca-Colu iz aparata.

U Cinestaru su nažalost odbili odgovoriti na naša pitanja prebacivši dio na Coca-Colu, a dio prozvavši poslovnom tajnom, no zato smo nešto informacija uspjeli dobiti u Državnom inspektoratu, koji bi trebao obavljati nadzor u takvim situacijama.

Naime, za kontrolu bezalkoholnih pića zadužena je sanitarna inspekcija koja kontrolira mikrobiološke parametre zdravstvene ispravnosti uzimanjem uzoraka koje analizira u službenim laboratorijima.

No, prema podacima koje smo dobili iz Inspektorata, ova služba dosad nije zaprimila nijedan upit ili prigovor potrošača na kvalitetu napitaka koji se poslužuju iz aparata u kino centrima, a doznajemo i da nikad nisu napravili ni samovoljni nadzor, pa kvaliteta ovog napitka iz aparata, barem zasad, za većinu potrošača ostaje tajna.

Moguće je, naravno, da na okus pića iz aparata doista utječe led koji potrošač nužno ne konzumira prilikom ispijanja Cole iz bočice, ali moguće je i da se omjeri u slučaju Cole iz aparata malo pomiješaju i time naruše kvalitetu okusa na koju su pravi ljubitelji ovog pića navikli.

Pronalaze se ovdje i svakojake druge isprike - vrsta i širina slamke, kao i temperatura sirupa i vode u trenutku njihova miješanja.

A možda je i do te specifične atmosfere u kinima...


Imate prijedlog za veliku škrticu?Pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

image

Velika skrtica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:53