IMPOZANTNI KOMPLEKS ZGRADA

GLOBUS DOZNAJE: OŽIVLJAVA IDEJA 'ZAGREB NA SAVI' Priprema se projekt novih Vladinih dvora!

U Banskim dvorima ponovno je aktualizirana priča o gradnji nove, moderne zgrade Vlade koja bi bila sjedište svih ministarstava i Vladinih ureda
 Nikola Wolf/CROPIX

Na sastanku Vladine Radne skupine za javne investicije na dnevnom redu ponovno se našla stara ideja – da se sagradi kompleks zgrada u koji će se preseliti sva ministarstva i svi Vladini uredi

U Banskim dvorima ponovno je aktualizirana priča o gradnji nove, moderne zgrade Vlade koja bi bila sjedište svih ministarstava i Vladinih ureda.

Razgovor o toj temi vođen je na zadnjem sastanku Vladine Radne skupine za javne investicije u sklopu rasprave o upravljanju državnom imovinom.

No, za razliku od svih ranijih pokušaja u tom smjeru, Vlada će ovaj put drugačije postupiti. Prva stvar koju će napraviti bit će cjelovita analiza troškova svih svojih institucija.

“Vlada ima namjeru smanjiti ukupne troškove državne uprave. A značajna stavka za postizanje uštede svakako su troškovi imovine, najma, održavanja, energenata i sličnih izdataka”, kažu u Vladi.

Prvi je korak već učinio ministar Siniša Hajdaš Dončić, koji vodi Radnu skupinu za javne investicije: Centar za praćenje energetske učinkovitosti i investicije (CEI) na spomenutom je sastanku dobio zadatak da prikupi podatke o svim troškovima Vladinih ustanova.

CEI bi na hrpu trebao staviti sve podatke o tome koliko država plaća najam zgrada za svoje institucije, koliki su troškovi održavanja i osiguranja, zatim iznose svih režija koje se plaćaju, itd.

Tek kada CEI prikupi sve te podatke, počet će rasprava o tome isplati li se ili ne graditi novu zgradu za Vladu.

Jedan Vladin dužnosnik rekao nam je kako će se u projekt ići tek ako se pokaže da bi to bilo jeftinije i efikasnije rješenje.

“Razgovarali smo o tome na sastanku Radne skupine za javne investicije i Centar je doista zadužen da pripremi takvu analizu. Ali, za pripremu analize važno je da prije toga bude donesena Strategija upravljanja i raspolaganja imovinom u državnom vlasništvu. U međuvremenu CEI prikuplja podatke o zgradama u vlasništvu RH, radi na izradi energetskih pregleda i priprema tendere za energetsku obnovu zgrada za koje se pokaže da je obnova financijski isplativa”, kaže nam Dragan Marčinko, ravnatelj CEI-a.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 23:08