SUKOBI U VRHU SDP-a

GLOBUS OTKRIVA Komadina sasjekao Hajdaša Dončića: 'Pred njim je izgledao kao prvašić'

"Sasjekao ga je na sjednici Predsjedništva. Gledajte, svi želimo da Milanović bude uspješan, ali kako nema naznaka napretka, Komadina bi opet mogao izbiti u prvi plan"
 Boris Kovačev / CROPIX

Zlatko Komadina sve više se afirmira kao istinski političar u SDP-u, ali i u Hrvatskoj. Jer samo pravi političar može pasti čak dva puta, završiti na koljenima i onda se dići i vratiti u igru. Nije se pokolebao kad je istupio iz Vlade, a paralelno ostao bez funkcije župana, nego je sačekao pravi trenutak i vratio se u politički vrh. Zato ne sumnjam kako su njegovi istupi posljednjih mjeseci vrlo dobro promišljeni jer situacija je takva da svi počinju razmišljati o budućnosti, a to znači i o novim ljudima koji bi mogli preuzeti vodstvo – glasila je, pomalo iznenađujuća, procjena jednog od ministara u Vladi Zorana Milanovića na pita­nje kako vidi budući razvoj odnosa unutar Socijaldemokratske partije Hrvatske, piše Globus u novom broju.

Još nije počelo unutarnje pregrupiranje i stvaranje formalnih saveza među istaknutijim socijaldemokratskim političarima, ali u privatnim susretima sve češće se govori o razvoju događaja u slučaju neuspjeha aktualne Vlade. A to u prvom redu znači traženje odgovora na pitanje tko u budućnosti može voditi SDP?

Bez puno čekanja ovaj iskusni političar apostrofirao je Zlatka Komadinu, primorsko-goranskog župana i dugogodišnjeg Milanovićeva protivnika, kao nekoga čije dionice svakim danom sve bolje kotiraju. Globusov sugovornik pripada širem krugu Milanovićevih saveznika i u razgovoru je više puta ponovio da u vodstvu SDP-a nema nikoga tko, kolokovijalno govoreći, drži figu u džepu i priželjkuje izborni poraz. Upravo suprotno: “Zoran Milanović personificira ovu Vladu i svi želimo da on bude uspješan jer to nam svima ide u prilog, kao što njegova negativna percepcija u javnosti baca loše svjetlo na čitavu koaliciju. Ali, kako nema naznaka vidljivijeg napretka, mislim da bi Komadina u budućnosti mogao izbiti u prvi plan.”

Iako se o tome tek neformalno raspravlja, u optjecaju su dva scenarija.

Povratak ulijevo Prvi se odnosi na izborni poraz sadašnje Vlade, i odlazak u oporbu. U tom slučaju gotovo je sigurna smjena na vrhu SDP-a i dolazak novog predsjednika stranke, a očito je da to neće biti netko od Milanovićevih kadrova poput Ranka Ostojića, Siniše Hajdaš Dončića, Mihaela Zmajlovića ili Gordana Marasa. Već sada je izvjesno da će SDP morati promijeniti političku egidu i od ekonomski-socijalno liberalne stranke napraviti pomak ulijevo i vratiti se socijaldemokratskim osnovama. Posljednjih godina, posebno nakon što je SDP napustio Ljubo Jurčić, Komadina je glavni, ako ne i jedini, stranački dužnosnik koji javno kritizira neoliberalnu politiku i traži veću brigu za radnike, umirovljenike i ostale socijalno deprivirane skupine.

Drugi argument koji se može čuti u dijelu SDP-a donedavno bi zvučao kao znanstvena fantastika. U dijelu stranke razmišlja se o promjeni na vrhu čak i u slučaju pobjede na idućim parlamentarnim izborima. Evidentno je da će SDP u tom slučaju morati koalirati s ekološkim i lijevim strankama te manjinskim zastupnicima, što je uloga za nekoga tko je u stanju privući i zadržati i one s kojima nije blizak. Zoran Milanović se dosad nije pokazao kao netko tko oko sebe ujedinjuje različite pojedince i stranke.

“SDP je demokratska stranka i prilično sam siguran da će Zoran i u slučaju izborne pobjede dobiti kompetentnog protukandidata. Ako puls javnosti pokazuje da se SDP i Vlada ne vode dobro, treba razmisliti o tome”, smatra sugovornik Globusa.

Zato u prvi plan izbija primorsko-goranski župan, koji u stranci ima sve veći krug pobornika.

Zlatko Komadina posljednjih je mjeseci ušao u sukobe s ministrima koji su bliski premijeru Milanovića, a usput i kritizirao Vladinu rastrošnost. Nisu to bili otvoreni napadi na predsjednika Vlade, ali svakako su potezi koji pokazuju opravak primorsko-goranskog župana, koji je opet pun samopouzdanja.

Komadina se nedavno usprotivio prijedlogu Zakona o sustavu državne uprave, koji je predložio ministar uprave Arsen Bauk.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 23:42